JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Trio vill bli ta ledningen på 90 nm
Motorola, Philips och ST Microelectronics har tagit fram en gemensam konstruktionsplattform för 90 nm CMOS. Därmed hårdnar kampen om 90 nm-kunderna.
Motorola, Phlips och ST erbjuder två cellbibliotek med vardera över 1000 celler, optimerade för såväl snabbhet respektive täthet. De tätaste når 400 000 grindar per mm2, är avsedda för processer med mellan sex och nio metallager och kärnspänningar på 1,0 och 1,2 V. Cellerna för in- och utgångarna finns för 1,8, 2,5 och 3,3 V.
På minnessidan erbjuds SRAM med sextransistorsceller, som ger mellan 0,6 och 0,8 Mbit per mm2. Versioner med dubbla portar, registerfiler och ROM-kompilatorer finns också. Dessutom går det att integrera upp till 32 Mbit DRAM, då ryms 2 Mbit per mm2.
Halvledartillverkarna har börjat slåss på allvar om de kunder som vill göra kretsar i 90 nm CMOS-teknik i stället för dagens dominerande 130 och 180 nm-teknik.

Häromdagen berättade trion Motorola, Philips och ST Microelectronics att man tillsammans tagit fram en arkitektur och ett cellbibliotek för denna typ av kretsar, som ska användas internt såväl som erbjudas till externa kunder.

Den gemensamma lanseringen är första externa resultatet av det samarbete som offentliggjordes i april i år, och som under sommaren konkretiserats i Crolles i Frankrike.

De tre utvecklar också en tillverkningsprocess i samarbete med TSMC. Exakt hur långt detta samarbete sträcker sig är inte klart, men det kan mycket väl bli så att TSMC initialt står för all 90 nm-produktion för att så småningom licensiera hela eller delar till trion.

Hos TSMC är man redan i full gång med testkörningar på 90 nm, och företaget har även utvecklat en annan 90 nm-process, tillsammans med asicföretaget LSI Logic. De första prototypkretsarna därifrån ska enligt LSI börja tillverkas under första kvartalet nästa år, för att nå volym till sommaren. Aven Agere har ett 90 nm-projekt ihop med TSMC.

TSMC är dock långt ifrån den enda tillverkaren som erbjuder 90 nm. IBM annonserade före sommaren att man utvecklar en egen 90 nm-process och att konstruktörer från externa kunder kommer att erbjudad stöd från och med tredje kvartalet i år.

Och i somras enades fem japanska företag om att satsa 265 miljoner dollar på att utveckla en gemensam 90 nm-process, som av beskrivningen att döma påminner om det ST, Philips och Motorola gjort. De fem - Fujitsu, Hitachi, Matsushita, Mitsubishi och NEC - får dessutom statligt stöd av forskningskonsortiet Starc (semiconductor technology academic research center), en japansk motsvarighet till Acreo.

Även Intel har annonserat planer på 90 nm. Produktionen där ska komma igång till nästa sommar.

Adam Edström
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)