Det räcker inte att ha en bluetoothlösning längre, den måste vara strömsnål för att locka köpare. Samma sak gäller med andra radiolösningar. Den trenden var tydlig på Electronica, där lockropet "Low Power RF" syntes i många montrar.
Ett exempel är Xemics, ett schweiziskt företag som utvecklat en basbandskrets som bara drar 2 mA. Kretsen, XE1401, innehåller allt som behövs inklusive minne för samtliga basbandsfunktioner upp till styrkretsnivå - den är alltså tänkt att användas i tillämpningar där det redan sitter en styrkrets.
Radio ingår förstås inte heller, Xemics rekommenderar Conexants variant.
Xemics har dessutom licensierat bluetoothstacken från IAR i Uppsala, och företagens samarbete har också resulterat i ett utvecklingsverktyg.
Bluetooth i USB-pluggar
Inte fullt lika strömsnåla är bluetoothkretsarna från amerikanska Microtune, men i gengäld är de mer välutvecklade för användning på systemnivå. De drar 70 eller 150 mA beroende på om man vill ha räckvidd på 20 eller 90 m (Bluetooth Class 2 respektive Class 1).
Den stora poängen är att Microtune utvecklat tre versioner för headsets, USB-kommunikation och trådlösa telefoner. Med USB-varianten - en ren kabelersättare - går det att bygga upp "piconät", små spontant konfigurerade bluetoothnät med upp till åtta användare.
- Att ersätta USB-kablarna i pc:n med Bluetooth är egentligen en självklar tillämpning. Vi tror att denna nisch kommer mycket starkt nästa år, säger europachefen Barry Koch.
Smalbandigt alternativ
Trots framstegen har Bluetooth långt kvar till dominans. På norska Chipcon, vars radiokretsar i många fall är ett alternativ till Bluetooth, hävdar man att bara 5 procent av alla mobiler från Nokia, Motorola och Siemens kommer att ha Bluetooth nästa år.
På mässan lanserade Chipcon sin CC1020, som man hävdar är världens första enchipslösning för sändning och mottagning på smalband. Kretsarna kan hantera upp till 150 kbit/s och avstånd upp till 2 km, dock inte samtidigt - dessa två parametrar är omvänt beroende av varandra.
Den höga känsligheten på -119 dBm är parad med hög selektivitet vilket gör att kretsarna klarar alla regler på de frekvenser som används: 426, 429, 433, 868 och 915 MHz.
- Detta är mycket hårt reglerade band, och vi är de första som lyckats möta alla krav där i en enchipslösning, säger produktchefen Svein Anders Thunheim.
Kretsarna finns för 12,5 och 25 kHz kanalbredd, för frekvenskodad och amplitudkodad modulering (FSK respektive ASK). De görs i 0,35 um CMOS och säljs givetvis med epitetet strömsnål - högsta ström vid mottagning anges till 17 mA.
Chipcons lösning är förvisso ingen generell bluetoothersättare, därtill är datakapaciteten för låg. Men de knaprar på Bluetooths undre segment - larm, säkerhetssystem, smarta hus och enklare telemetri.
Chirpmodulering
För mer datakrävande tillämpningar visade tyska Nanotron upp en enchipslösning kallad Nanonet TRX, en krets som klarar 2 Mbit/s upp till 700 m med en strömförbrukning på 50 mA för sändning och 11 mA för mottagning. Nanonet-kretsarna använder samma 2,4 GHz-band som Bluetooth, men följer inte standarden. Man har en egenutvecklad modulationsteknik kallad CSS, Chirp Spread Spectrum, där såväl frekvens som amplitud och fas moduleras i en väl avvägd kombination. Modulationstekniken finns beskriven i ett vitpapper från företaget.
- Det grundläggande är att ta vara på energin i signalen. Det är nyckeln till att göra våra kretsar strömsnåla, säger Manfred Koslar, grundare och vd på företaget.
Adam Edström