JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Försäkra Linux mot SCO-stämning

"Linux inkräktar inte på någons upphovsrätt"

Ett amerikanskt företag har spårat ursprunget till programvaran i operativsystemet Linux. Företaget erbjuder nu försäkringar mot upphovsrättsliga tvister.
Linux gör inte intrång i någon annans upphovsrätt. Det hävdar ett nystartat amerikanskt företag, Open Source Risk Management (OSRM).

OSRM har ägnat det senaste halvåret åt att spåra ursprunget till programvaran i Linux och jämfört med kommersiella versioner av Unix.

Bakgrunden är att amerikanska programvaruleverantören SCO anklagar Linuxutvecklare för upphovsrättsbrott. SCOs Unixversion ska ha utnyttjats på ett otillåtet sätt i utvecklingen av Linux. SCO kräver 32 dollar i avgift för varje kopia av Linux som används i inbyggda system.

Men OSRM deklarerar nu Linux fritt från upphovsrättsintrång och erbjuder samtidigt rättegångsskydd för Linuxanvändare i form av bland annat advokathjälp. Priset är 3 procent av försäkringsbeloppet årligen.

- Linuxutvecklarna har skapat något mycket, mycket värdefullt. Sådant lockar till sig advokater i USA, säger OSRM till nättidningen Info World.

Försäkringen vänder sig till både utvecklare och användare och täcker de viktigaste Linuxkärnorna, versionerna 2.4 respektive 2.6.

OSRM grundar en organisation, Open Source Legal Defense Center, där medlemmar ska kunna ta del av varandras erfarenheter. Årsavgiften för enskilda utvecklare är 250 dollar. Företag betalar 100 000 dollar.

Jan Tångring

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)