JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Små företag ska sikta på rymden

Rymdstyrelsen utlyser just nu ett nationellt teknikutvecklingsprogram som vänder sig till småföretag. Programmet syftar till att stimulera utveckling av produkter och tjänster inom navigering, telekom och fjärranalys.
- Det är vårt första teknikutvecklingsprogram som enbart vänder sig till småföretag, säger Cecilia Nordin, handläggare på Rymdstyrelsen.

Syftet är att stimulera svenska småföretag med maximalt 15 anställda till innovativ teknikutveckling med inriktning mot rymdteknikbaserade produkter och tjänster. Ansökningstiden går ut den 14 maj i år.

- Men tanken är att ett liknande program ska utlysas nästa år också. Småföretagen kommer att vara i fokus även då, men vi får se om vi ändrar inriktningen efter att vi utvärderat årets ansökningar.

Europeiska samarbetsprojekt


I årets ansökningsomgång ligger tonvikten på projekt med anknytning till de europeiska samarbetsprojekten Galileo, där inriktningen är ett globalt positioneringssystem, och Digital Divide, som handlar om att öka IT-tillgängligheten i olika områden exempelvis glesbygden. Cecilia Nordin säger sig känna till tio företag i Sverige som kan vara potentiella projektdeltagare.

- Förhoppningen är att de första projekten ska dra igång någon gång under hösten, säger hon.

Ett enskilt projekt får löpa över som mest 18 månader och stöds med högst 2 miljoner kronor från Rymdstyrelsen. Kravet är dessutom att företaget står för minst 25 procent av projektets totalkostnad.

Rymdstyrelsen totala budget för årets teknikutvecklingsprogram är 5 miljoner kronor.

Anna Wennberg

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)