Målet för det paneuropeiska projektet Elfnet (European Lead-Free Soldering Network) är att samordna forskning kring blyfri elektronikproduktion för att se hur den ligger till i en internationell jämförelse men också för att täppa igen luckorna. Göteborgsbaserade forskningsinstitutet IVF har en nyckelroll i arbetet.
- I Europa började vi visserligen tidigt, redan i början av 90-talet, men Japan och USA har gått förbi. Den europeiska forskningen är splittrad och vi har länge sett behovet av att samordna den, säger Dag Andersson på IVF.
Försöken med att få igång ett projekt startade redan år 2001 men det var först mot slutet av 2004 som arbetet drog igång på allvar. Elfnet ingår i EU:s sjätte ramprogram och har en budget på 4,7 miljoner euro över tre år varav knappt hälften kommer från EU, resten står de deltagande företagen för. 35 företag, forskningsinstitut och universitet från 19 länder deltar.
- Tillsammans ska vi identifiera hur forskningen ligger till. Sedan ska vi generera lokala projekt för att täppa igen de luckor som finns. Genom att forskningen koordineras nationellt och inom Europa undviker man dubbelarbete.
IVF i framskjuten position
IVF har länge forskat kring blyfri produktion och institutet har fått en framskjuten position inom Elfnet.
- Jag ska koordinera ett antal tekniska expertgrupper, säger Dag Andersson.
Tiden fram till den 1 juli 2006 då RoHS-direktivet träder i kraft är ganska kort så frågan är vad man hinner åstadkomma fram till dess?
- Det kommer säkert att bli en del akuta problem som måste lösas. Det vi vet idag är att logistiken är ett stort problem, bland annat märkningen av komponenterna.
Under en övergångsperiod kommer det att finnas både blyade och blyfria varianter av samma komponent vilket kan leda till problem vid lödningen både i konventionella blyade processer och i blyfria processer.
En aspekt som inte är helt utredd ännu är tillförlitligheten hos de nya blyfria lödprocesserna.
- Vi vet till exempel inte allt om hur högre temperaturer påverka polymererna i kapslarna. Dessutom ska vi fungera som remissinstans för de undantag från direktivet som föreslås, säger Dag Andersson.
Inom ramen för Elfnet har IVF också tagit initiativ till ett svenskt nätverk som hittills samlat 15 personer från åtta företag.
- Vi ska presentera ett förslag till ett nationellt projekt.
Per Henricsson