JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Kina är världens största halvledarmarknad
I år går Kina förbi USA och blir världens största marknad för integrerade kretsar. Men det dröjer innan halvledartillverkningen följer efter.


Sunnyvale, Kalifornien

- Det är en enastående prestation. Den kinesiska marknaden var bara en tredjedel av den amerikanska för fyra år sedan. I år kommer Kina att utgöra 20 procent av den totala marknaden för integrerade kretsar, säger Bill McClean, grundare och vd för analyshuset IC Insights.

Den kinesiska tillväxten ser ut att fortsätta i raketfart trots att myndigheterna vill kyla ned ekonomin.

- År 2009 kommer Kinamarknaden att vara dubbelt så stor som USA.

Räknat i pengar blir det 82,9 miljarder dollar för Kina och "bara" 40,9 miljarder dollar för Amerika. I år väntas Kina förbruka halvledare för 34,3 miljarder dollar och Amerika för 33 miljarder dollar.

Förklaringen till den snabba tillväxten är välkänd: de låga lönerna gör att allt mer av elektronikproduktionen flyttar dit. En bidragande orsak är också den inhemska marknaden. Men bara en tredjedel av de elektronikprodukter som tillverkas i Kina stannar i landet.

Kina har en ambition att minska halvledarimporten, men där har man inte alls kommit lika långt.

- I fjol utgjorde den kinesiska tillverkningen bara 1,28 procent av världsmarknaden och tillväxten går långsamt. För år 2010 spår vi att den har ökat till fem procent eller 14,5 miljarder dollar.

Ambitionerna ser ut att peta ned den Singaporebaserade kiselsmedjan Chartered till en tredjeplats redan i år. Företaget får se sig passerat av nyss börsnoterade SMIC.

- SMIC introducerades till en kurs runt 17 dollar, idag är aktien nere under tio dollar. Det innebär problem för SMIC när de ska expandera eftersom de ännu inte har några vinster att ta av utan måste ta in pengarna över börsen. Även den andra kinesiska kiselsmedjan med stora ambitioner, Grace Semiconductor, ska börsintroduceras i sommar för att få pengar till en ny fabrik.

Jämfört med taiwanesiska TSMC har SMIC betydligt lägre intäkter per kiselskiva. IC Insights uppskattar att TSMC får in 1 514 dollar per åttatumsskiva medan SMIC stannar på 1 037 dollar.

- I det långa loppet kommer säkert halvledarproduktionen att flytta till det ställe där elektroniksystemen tillverkas. Men Kina är fortfarande alltför osäkert för att företag ska våga investera två, tre miljarder dollar i en ny 300 mm-fabrik där, säger Bill McClean.

Per Henricsson
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)