JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Inbyggda 8-bitarssystem utan programmering
Cypress lockar konstruktörrer med kostnadsfritt grafiskt högnivåverktyg

Med ett nytt gratisverktyg för grafisk högnivåutveckling av blandat analog-digitala små styrsystem hoppas Cypress locka fler konstruktörer till att använda företagets systemkretsar i Psoc-familjen.



Programmeringsverktyg för inbyggda system har i princip byggt på C och assembler i 20 år. Cypress vill ändra på detta.

- Konstruktionsjobb som normalt tar tre-fyra dagar kan vi nu göra på tio minuter. Sådant som förr tog veckor kan vi göra på någon timme. Utan någon som helst programmering, hävdar George Saul, vd för Cypress Microsystems.

En demonstration ger syn för sägen. Målet är ett litet system där en lysdiod ska tändas då spänningen överstiger ett visst värde, och den ska blinka då spänningen överstiger nästa värde.

George Saul väljer en potentiometersymbol för ingången, en lysdiod för utgången, drar logiska sambandslinjer mellan dem, får upp en ruta där spänningsvillkoren anges, kompilerar, simulerar och konstaterar att det borde fungera. Han laddar därefter ner programsnutten i ett demokort, och mycket riktigt lyser och blinkar dioden på det avsedda viset. Det tog tolv minuter, och inte en enda rad kod skrevs manuellt.

- Exemplet kanske verkar trivialt, men det skulle säkert ta två-tre dagar att konstruera det från scratch, säger han.

Höjd abstraktionsnivå

Med verktyget, som kallas Psoc Express, hoppas Cypress göra för inbyggda system ungefär vad National Instruments gjort för datainsamling - att höja abstraktionsnivån med hjälp av grafisk programmering. Psoc Express är en påbyggnad på det tidigare verktyget Psoc Designer, en mer konventionell kodgenerator. Båda verktygen kan laddas ner kostnadsfritt från Cypress webbplats. Företaget vill tjäna pengar på att sälja kretsar, inte på konstruktionsprogram.

Verktyget fungerar förstås bara med Cypress Psoc (Programmable System on a Chip), en serie systemkretsar där en 8-bitars styrkrets flankeras av analoga och digitala periferifunktioner.

Tanken är att utgöra ett alternativ till asicar för konstruktioner med måttliga beräkningskrav. Typkonstruktionen innehåller AD- och DA-omvandlare, filter och komparatorer, och därtill sådant som timer och räknare. Även seriegränssnitt, UART och en del specialiserade gränssnitt som exempelvis LIN, I2C och IrDA stöds. På kretsarna finns båder SRAM och flash samt inbyggda multiplikatorer och ackumulatorer.

- De flesta tror att system-på-kisel måste kosta miljontals dollar. Våra kretsar kostar omkring 2 dollar per styck, och vårt utvecklingskort kostar under 500 dollar, säger George Saul.

Adam Edström
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)