JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Effnet söker stor halvledarpartner
Processorer med inbyggda routrar, och nätverkskretsar med inbyggd brandvägg. Det är vad datakombolaget Effnet i Luleå vill åstadkomma när man nu söker allians med halvledartillverkare.


Effnet söker nu efter partner i halvledarvärlden. Man vill licensiera sina algoritmer för routrar och brandväggar så att de kan byggas in i halvledarkretsar.

Tanken är delvis att få fram snabbare produkter. Med parallellism och pipelining kan man i hårdvara öka prestanda till nivåer som programvara helt enkelt inte kan nå. En snabb router på ett chips är ett möjligt resultat.

Men Effnets tekniske chef Michael Sundström ser också andra möjligheter:

- Våra programvarubaserade produkter är redan oerhört snabba. Klart att delar av dem kan göras ännu lite snabbare i hårdvara, men de stora möjligheterna tror jag ligger i att kombinera våra algoritmer med exempelvis en processorkärna eller en nätverksprocessor.

- Jag tror att det här ligger rätt i tiden. Halvledarjättar som Intel och IBM visar allt större intresse för nätverkskretsar, och vi kan bidra med en hel del här.



Olika sätt att licensiera


Licensieringen kan gå till på flera sätt. Exempelvis kan halvledarföretaget köpa funktioner från Effnet i form av IP-block skrivna i VHDL, kombinera dem med en processorkärna och därefter få fram en asic. VHDL-koden kan vara kompilerad eller okompilerad - i det senare fallet kan den givetvis modifieras av halvledartillverkaren.

I de allra flesta fall krävs en anpassning av programvaran för att hårdvaran ska fungera som tänkt. Och den programvaran tänker Effnet erbjuda.

Enligt Effnets vd Tomas Althén finns redan en handfull intresserade halvledarföretag. Han räknar med att offentliggöra åtminstone en partner inom fyra-fem månader. De första produkterna som resulterar från avtalet väntas komma tidigast om ett år.

Adam Edström

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)