JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Hjälper konstruktören med asicens arkitektur
Verktygsleverantören Mentor Graphics presenterar Monet, ett hjälpmedel som hjälper asickonstruktören välja arkitektur.

Ett interaktivt arkitekturundersökningssystem. Det är den något knepiga benämning Mentor Graphics har valt för nylanserade Monet.

Men egentligen är Monet ett verktyg för beteendesyntes. Det översätter alltså en konstruktionsbeskrivning på hög algoritmisk nivå till registernivå. Benämningen är främst ett sätt att särskilja produkten från två konkurrerande alternativ - Behavioral Compiler från Synopsys och Visual Architect från Cadence Alta.



Interaktivt


Mentor tycker nämligen att det egna erbjudandet är så mycket bättre. Det är snabbt, klarar större konstruktionsblock, presenterar begripliga mellanresultat och framför allt - det är interaktivt. Allt enligt Mentor.

Verktygets indata är en VHDL-beskrivning av konstruktionen på beteendenivå, plus en samling krav som konstruktören anger. Man kan styra vilka typer av komponenter, exempelvis adderare och komparatorer, som skall användas i kretsen, samt hur många. Den som behöver minne på kretsen kan välja enkel- eller dubbelports RAM.

Konstruktören anger även önskad klockfrekvens, antal klockcykler och eventuella in- och utprotokoll.



Allokerar och schemalägger


Sedan försöker verktyget välja bästa möjliga arkitektur. Det placerar ut operationer på maskinvaruresurser - allokerar - och schemalägger operationerna i tiden.

Användaren kan betrakta resultatet i form av grafer och scheman - alla med kopplingar till den ursprungliga beteendekoden. Är man inte nöjd skruvar man på kraven och gör en ny körning.

Här är det en fördel att verktyget är snabbt, 2 000 operationer klaras av på någon minut.

Utdata blir VHDL-kod på registernivå som sedan kan syntetiseras vidare till grindnivå.

Monet skall vara tillgängligt i juli för Unixanvändare. Priset ligger runt 800 000 kronor.

Charlotta von Schultz

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)