JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Enkelt ladda alkaliskt batteri
De vanliga alkaliska engångsbatterierna har fått konkurrens. Sedan ett drygt år tillbaka finns ett än mer miljöanpassat alkaliskt batteri som dessutom är enkelt att ladda.
Den nya sortens batteri, RAM (Rechargeable Alkaline Manganese), är ett kraftfullt alternativ till andra laddningsbara batterier.

De nickel-kadmium- och nickel-metallhydridbatterier som finns att köpa idag ger utspänningen 1,2 V. Sätter man två tillsammans blir det 2,4 V.

Med två RAM-batterier får man direkt 3,0 V.

- Använder man RAM-batterier i en vanlig freestyle räcker de mellan 12

och 14 timmar. Laddningsbara nickel-kadmiumbatterier räcker sex till sju timmar, så det här är en klar förbättring, säger Tobias Erlandsson, försäljningschef på Demacell/Toshiba Battery.

Fortfarande är det engångsbatterierna som räcker allra längst, cirka 18 timmar kan man köra sin freestyle med sådana. Men det blir betydligt mycket dyrare. Efter 900 lyssningstimmar har man förbrukat 204 batterier, i satser om fyra, till en kostnad av drygt 1 500 kronor. Motsvarande tid med de laddningsbara RAM-batterierna kostar 198 kronor inklusive laddare.

RAM-batterierna är dessutom ovanligt enkla att ladda. De behöver inte laddas innan de används första gången eftersom de levereras fulladdade och har väldigt låg självurladdning. De kan dessutom laddas direkt efter användning oavsett hur mycket energi som är kvar. Detta tack vare att batterierna saknar minneseeffekt.
Text: Marie Granmar
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)