JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Tufft hinna ikapp IP-tåget
Telia ska successivt fasa ut sina kretskopplade AXE-nät och istället införa IP-teknik, alltså kommunikation baserad på Internetprotokollet. Det har chefen Jan-Åke Kark sagt, och så ser det också ut att bli.
Redan i november införs IP-teknik i det internationella långdistansnätet och till 2002 ska skiftet i allt väsentligt vara genomfört även här i Sverige. Målet är förstås att spara pengar, det talas om besparingar kring 80-90 procent.
 
Telias planer gynnar inte Ericsson. För det är inte den svenska telekomjätten som utsetts till hovleverantör - i stället ska Cisco och Lucent leverera större delen av utrustningen. Ericsson är ännu inte färdigt med de produkter som ska konkurrera i detta segment.
 
Det är faktiskt rätt förvånande, med tanke på att Ericssons ledning gång på gång trummat in budskapet att det är Internet, både i fast och mobil form, som ska stå i fokus.
 
För utvecklingen kan knappast ha tagit Ericsson på sängen. Besparingspotentialen för IP-teknik har varit känd länge.
 
Det finns visserligen planer på att konstruera om en del framgångsrika ATM-produkter så att de även klarar IP-teknik, men det borde nog ha gjorts tidigare.
 
Tåget har förvisso inte gått än. Telia ligger tidigt jämfört med andra operatörer. Men bristen på framförhållning i detta avseende hos landets stora elektronikdraglok inger ändå viss oro.


Adam Edström
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)