JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. För tidigt räkna ut Ericssons mobiler
Ericssons outsourcing av mobiltelefontillverkningen är säkerligen ett korrekt beslut. Elektronikproduktion är inte kärnverksamhet för Ericsson, däremot för Flextronics, sålunda görs telefonerna mer kostnadseffektivt där. Inget konstigt i det, många andra produkter görs på detta sätt och ingen tycker väl att Ciscos routrar, Dells persondatorer eller för den delen AXE-växlarna i något avseende är "sämre" för det.
 
Horden av Ericssonexperter i media och på analyshus hade dock hoppats på mer dramatiska förändringar. Ett samgående med Sony, en försäljning av hela mobiltelefonverksamheten eller åtminstone en tydlig jättesatsning på de upplevda svagheterna i formgivning, kvalitet och marknadsföring hade fallit mer på läppen. Att bara lägga ut produktionen sågs som ett uppehållande försvar på ett obönhörligt sluttande plan.
 
Men det är definitivt för tidigt att räkna ut Ericssons mobilverksamhet. Visserligen har man haft svårigheter att gå från "lekstugan i Lund" till global konsumentelektronikjätte, men det är historia.
 
Nu är det 3G som gäller, och på terminalerna ställs nya krav. Radiotekniken är avancerad, programvaran ska klara tjänster levererade av tredje part, hela Internet ska ner i fickan. Ett helt nytt bollspel som amerikanerna säger.
 
Det vet man förstås på Ericsson. Och man tror sig nog ha ett par äss i rockärmen. Annars hade man nog gett efter för frestelsen att så billigt som möjligt göra sig av med sin 24-miljarderskvarnsten.


Adam Edström
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)