JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Intenna får stororder från Ericsson
Den Kalmarbaserade antenntillverkaren Intenna tillverkar de första inbyggda antennerna till Ericssons mobiltelefoner.
Ericssons första GSM-telefon med inbyggd antenn heter A2638sc och släpptes för ett par veckor sedan i Kina. Att Ericsson väljer att släppa den nya telefonen just där är ingen tillfällighet. I Kina anses det vara i stort sett omöjligt att erövra konsumenternas hjärtan och plånböcker med telefoner som har extern antenn, något som Ericsson nu tagit fasta på. Om telefonen blir en framgång i östern kommer den förmodligen att lanseras även på andra marknader.

Intennas inbyggda antennsystem bygger på en egenutvecklad, patenterad teknologi som baseras på ett tunnfilmslaminat med ett kopparmönster som strålande element.

- Styrkan med tekniken är att antennen klarar att ligga så nära moderkortet som fyra millimeter utan att det uppstår störande interferens, säger Christoffer Kling, vd på Intenna Technology.

Möjligheten att tillverka en antenn med låg profil och hög prestanda och multibandkapacitet påstås vara det avgörande skälet till att Ericssons val föll på Intenna. Ericssons A2638sc är den första telefonen som tillverkas med Intennas antennteknik. Men de inbyggda antennerna kommer även att finnas i vissa av Ericssons kommande modeller samt i ett antal nya telefoner från andra tillverkare. Företaget vill för tillfället inte namnge vilka tillverkare man samarbetar med.

Tillverkningen av antennerna kommer att ske i Nanjing i Kina inom ett samägt företag som Intenna har tillsammans med Panda Electronics. Verksamheten i Kina etablerades i slutet av förra året och är nu redo för volymproduktion. I och med det kommer Intenna att flytta all manuell produktion till sitt kinesiska bolag, medan den automatiserade produktionen kommer att ligga kvar i Kalmar.

- Mobiltelefonantenner har så kort livscykel att det inte finns tid eller pengar till att sätta upp autoamtiska tillverkningslinor.


Lisa Ringström
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)