JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Tre säljare på varje konstruktör
Mässan Dac, Design Automation Conference, drog färre besökare än vanligt. Största minskningen var bland verktygsanvändarna.
årets Dac präglades tyvärr inte av teknik. Snarare var det marknadslägets gråa moln, och dess konsekvenser i form av låga besökarsiffror, som dominerade diskussionerna på mässgolvet.

Totalt var minskningen kanske inte så stor, 14 000 besökare att jämföras med 16 000 året innan. Men vad som var slående var hur få egentliga konstruktörer och andra potentiella köpare av konstruktionsverktyg som lockats till mässan. Enligt inofficiella uppgifter kom bara 2 500 verktygsanvändare och potentiella köpare, en nedgång från förra årets 4 000.

Som jämförelse hade utställarna närmare 8 000 personer närvarande - det gör alltså mer än tre säljare per köpare.

Det låga antalet besökare har förstås sin förklaring. I tider då många halvledar- och systemtillverkare minskar sin personal med mellan 5 och 20 procent ska man ha verkligt goda skäl att åka på en mässa.

Lågt besökarantal är dock ingen nackdel för alla. De besökare som trots konjunkturläget lockades till det stekheta Las Vegas fick förstås maximal uppmärksamhet. Många utställare rapporterade också att antalet seriösa kundkontakter inte varit lägre än tidigare, men det är svårt att bedöma sanningshalten i sådana uttalanden.

Trots konjunkturen verkar verktygsbranschen som helhet ändå gå hyggligt. Alla väsentliga aktörer var på plats, och antalet små nystartade företag som gjorde sin första Dac var lika stort som vanligt. Och ska man döma av montrarna, mässpresenterna, kundevenemangen och branschkalasen så är denna bransch alltjämt vid god hälsa.


Adam Edström
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)