JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. EU-kommissionen vill tillåta frekvenshandel
EU-kommissionen väntas inom några månader presentera ett förslag om liberalisering av frekvensanvändningen i de 25 medlemsländerna.Ytterst kan den nya regleringen ge en kraftig stimulans åt telekomindustrin i pan-europeisk skala, enligt konsultföretaget Analysis som utrett saken på kommissionens uppdrag.
Sverige och Norge tillåter idag begränsad frekvenshandel, framför allt inom mobiltelefoninät. Inget av de fyra nordiska länderna föreslår idag en liberalisering som går lika långt som USA, till exempel att införa Wlan med DFS i tv-bandet. Finland är uppenbart negativt till att införa omfattande frekvenshandel och att låta marknadskrafterna styra en stor del av frekvensanvändningen.
I EU-länderna kommer marknader värda hundratals miljarder kronor att påverkas och därför är den nya regleringen en mycket känslig fråga. Analysis förutspår att konsekvenserna blir att innovationer och nya teletjänster uppmuntras i mycket stor skala, om liberaliseringen genomförs.

Analysis föreslår att alla EU-länder ska bli skyldiga att införa frekvenshandel och liberalisera frekvensanvändningen. I dag är det förbjudet i många EU-länder. Störst fördelar kan dessutom uppnås om marknaderna öppnas på ett koordinerat sätt, understryker Analysis som därmed påminner om GSM-effekten som på 1990-talet innebar ett kraftigt lyft för telekomindustrin.

EU-kommissionen beträder med sitt kommande förslag minerad mark. Många EU-länder vill definitivt inte liberalisera frekvensanvändningen. En av de känsligaste frågorna gäller den framtida användningen av tv-frekvenserna. Det är till exempel inte sannolikt att kommissionen går lika långt som USA redan gjort, enligt flera experter.

- 40 procent av EU-länderna vill införa frekvenshandel, 30 procent är osäkra medan 30 procent är helt emot, säger Lilian Jeanty på Nederländernas regleringsmyndighet, till Elektroniktidningen.

Hon är ordförande i en CEPT-grupp som utreder Europas framtida frekvensanvändning. Den europeiska regleringsorganisationen CEPT har över 40 medlemsländer. Ryssland liksom samtliga EU-länder är medlemmar.

Steg för steg
Lilian Jeanty förutspår att EU enas om en gradvis utveckling där frekvenshandel och liberalisering först införs för mobilnät och fasta radionät, till exempel radiolänkförbindelser. I ett senare steg kan även tv-frekvenser omfattas. Inget kommer dock att ske före 2006 inom tv-området, menar hon.

Inför det kommande beslutet har redan Storbritannien presenterat sina planer för nationell liberalisering. De är för närvarande de mest omfattande i Europa. Sverige ligger just nu efter Storbritannien, säger Lilian Jeanty.

Det är även uppenbart att EU ligger efter USA. USA införde från och med januari 2004 en helt ny reglering som innebär att nätoperatörer, till exempel mobiloperatörer, får rätt att hyra ut frekvenser på kort- eller långtidskontrakt. En helt ny marknad skapas, värd tiotals miljarder kronor, för sådan frekvenshandel.

USA har även tagit ett annat mycket viktigt steg. USA ska öppna de heta tv-frekvenserna för interaktiva bredbandsnät (Wlan). De nya interaktiva radionäten får använda tv-frekvenser som på varje enskild plats inte nyttjas för tv-sändningar. De nya radionäten utrustas med ny smart teknik, till exempel Dynamic Frequency Selection (DFS), som kan känna av om tv-sändningar pågår på platsen i realtid och då väljs ett outnyttjat band för kommunikationen.

DFS innebär därmed en verklig revolution i USA. Europa har ännu inte börjat utreda om och hur DFS ska få nyttjas i nya frekvensband, säger Lilian Jeanty.

Ingar Lindblom


Göte Andersson
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)