JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. IT-jättar vill dominera storföretagens telefoni

De gamla kontorsväxlarna ska skrotas och ett nytt stort marknadskrig är därför under uppsegling. IP-teknik ersätter, och mobilnäten tar över huvuddelen av företagstrafiken. Förlorare blir de traditionella kontorsväxelleverantörerna. IBM, Cisco, Microsoft, tunga nätoperatörer som Telia och Telenor samt GSM-industrin - Ericsson och Nokia-Siemens - ser ut att bli vinnare.
Det finns cirka 250 miljoner anknytningar i kontorsväxlar världen över och teknikskiftet väntas kosta drygt tusen miljarder kronor. En enorm marknad. Bara i Sverige finns runt två miljoner anknytningar till kontorsväxlar, varav 700 000 i större företag och organisationen. Ett teknikskifte här hemma kan kosta 5 till 10 miljarder kronor.
ImageGöte Andersson:
Polisen visar vägen


Kontorsväxelmarknaden står inför en revolution och svenska Rikspolisstyrelsen, RPS, har planer som visar hur stora förändringar detta verkligen handlar om.

RPS är en avancerad kund. Enskilda poliser ska ha goda kommunikationer oavsett var de än befinner sig. Nu har teknikskiftet för kontorsväxlarna blivit en viktig strategisk fråga.

RPS har idag ett av Sveriges största privata telefonnät med 22 lokala kontorsväxlar och cirka 40 000 anknytningar i Ericssons gamla kontorsväxel MD 110. Polisen använder dessutom GSM och privatradionät för sin kommunikation.

RPS siktar på en IP-baserad kommunikationstjänst för fast och mobil kommunikation som har nationell täckning. Denna integrerade nättjänst ska ersätta dagens kontorsväxlar och mobilabonnemang. Leverantör kan bli en eller flera nätoperatörer. Nättjänsten baseras på integration av mobilnät och fasta nät.

Enskilda poliser ska få tillgång till telefoni, e-post, Internet och video. Telefonerna klarar flera radionät. Det ska vara möjligt att ha olika klasser av säker kommunikation för tal, dokument och video. Sammantaget innebär det att polisen får tillgång till mer avancerade kommunikationstjänster. Den nya nättjänsten ska baseras på standardprodukter från telekomindustrin.

Målet är att de gamla kretskopplade kontorsväxlarna ska vara avvecklade 2012. RPS arbetar nu med sin tekniska specifikation och upphandling planeras.

Om alla stora telekunder hade lika stort behov som RPS så skulle det naturligtvis vara bra för telekomindustrin. Det är viktigt att vara på det klara med att behoven varierar. Det finns ett antal tunga telekunder som inte ser behov av mobil kommunikation, det gäller till exempel Handelsbanken.

Mest aggressiva just nu är IBM, Cisco och Microsoft, som idag bara har några procent av kontorsväxelmarknaden.

Elektroniktidningen har talat med en rad experter om saken. Frågan gäller helt enkelt hur marknaden omfördelas efter teknikskiftet om fem-sex år. Vilka vinner och förlorar?

- År 2009-2010 börjar vi se vad kunderna väljer, kommenterar Torbjörn Lundmark, Ericsson.

Cisco och IBM samarbetar

Förra månaden lanserade Cisco och IBM sin samlade lösning, avsedd för storföretagen. En teknik kallad UCC, Unified Communications and Collaborations, ska ge företagen alla viktiga tele- och data tjänster via ett IP-baserat nät. Tack vare bryggor till de publika mobilnäten får de anställda tillgång till företagsinterna tjänster överallt där mobilnäten har täckning. UCC ger en rad kommunikationstjänster (telefoni, epost, instant messaging, telefonkatalogtjänster och så kallade presenstjänster) samt kundhanteringssystem och andra informationstjänster. Kring UCC har Cisco och IBM format en industriallians som ska garantera att kunderna får skräddarsydda kommunikationslösningar. Utvecklingen av UCC startade 2005, anger Cisco.

- Cisco och IBM kommer att bli största leverantören på världsmarknaden med UCC. Vi siktar på organisationer med minst 500 anknytningar. 90 procent av dessa företag kommer att köpa system som UCC, säger Henrik Bergqvist, Cisco.

Vill åt Lotus Notes-användarna

Både Cisco och IBM säljer den nya gemensamma klientplattformen för UCC som finns i PC och andra terminaler. IBM har en enorm kundbas med 130 miljoner användare av Lotus Notes för eposttjänster i storföretag i hela världen. De närmaste åren får vi se hur stor del av dem som uppgraderar till UCC.

Redan i höst kommer besked i USA om intresset för UCC. Våren 2008 avgörs samma sak i Europa och 2009 i resten av världen, enligt Henrik Bergqvist.

Microsoft siktar på småföretag

Även Microsoft tror på begreppet Unified Communications men bolaget har valt en annan strategi och har sina egna produkter. Bolaget har lanserat ett eget IP-telefonisystem för småföretag. När det gäller storföretag samarbetar Microsoft med traditionella kontorsväxelleverantörer som Nortel och Ericsson. Microsoft säljer bland annat klientprogramvara för pc-baserade IP-telefoner och servrar för IP-baserade kontorsväxlar. Microsofts produkt Office Communications Server för presenstjänster och uppringning samt Exchange Server för så kallad "unified messaging" kommer att bli hjärtat i många IP-telefonisystem, om allt går vägen för Microsoft.

- Microsofts prognos är att år 2010 finns det 100 miljoner användare i företagssektorn som har Microsofts klient och server för IP-telefoni, säger Micael Berger, Microsoft.

Ett antal branschexperter tror också att Cisco, IBM och Microsoft verkligen lyckas vinna stora marknadsandelar, uppemot halva världsmarknaden, och att de traditionella kontorsväxellevantörerna lyckas behålla den andra halvan. Trion har helt enkelt en kombination av teknik, produkter, kunder och marknadsposition som är svårslagen. Cisco och Microsoft tror själva att de lyckas vinna ännu högre marknadsandelar. IBM ger ingen prognos till Elektroniktidningen.

Telia och Telenor eniga om trend

Telia och Telenor är tunga aktörer som satsar hårt på företagsmarknaden i Sverige och Norden. Deras prognoser visar att det verkligen handlar om stora förändringar. Telia är den dominerande leverantören på kontorsväxelmarknaden i Sverige med mer än 50 procent av den installerade kundbasen. Telenor vill växa på företagsmarknaden i Sverige.

Både Telenor och Telia anger att mer än 50 procent av företagens teletrafikvolym kommer att vara mobil om 5-6 år. Telia anger att hela 70 procent av företagens kostnader avser trafik via mobilnäten. Kundernas kostnader för mobiltrafik ökar därmed dramatiskt, men samtidigt sjunker andra kostnader, vilket enligt Telia gör att totalkostnaderna för telefoni sänks.

Telia anger också att nätoperatörerna kommer att sälja kontorsväxelfunktionen som en tjänst till ungefär hälften av marknaden. Detta är en stor förändring. Traditionellt har varje företag sin egen kontorsväxel i egen drift. Telia tror att bara hälften av kunderna fortsätter med detta. Telenor ser samma trend men räknar med en lägre andel för outsourcing.

För företag som ändå köper egen kontorsväxel och har driften i egen regi kommer en mix av Cisco, Ericsson, Nortel och Microsoft att vinna huvuddelen av den marknaden i Norden, enligt Telia. Telenor menar att kombinationen Cisco, IBM och Microsoft tar hem huvuddelen. Telias prognos gäller i Norden medan Telenors gäller globalt.

De två nätoperatörerna har båda dragit sina slutsatser. Telia säljer utrustning från Cisco, Nortel och Ericsson och har kapacitet att bygga integrerade tjänster åt storkunderna. Telenor säljer utrustning från Cisco och IBM åt företagskunder. Båda säljer företagstjänster baserade på sina mobilnät och har Ericsson och Nokia som leverantörer av mobilnät.

Staten tecknar ramavtal 2008

Offentliga sektorn i Sverige är en viktig kund vid teknikskiftet. Totalt finns 1,3 miljoner anställda i offentliga sektorn och staten organiserar genom myndigheten Verva , Verket för förvaltningsutveckling, ramavtalsupphandlingar riktade till hela offentliga sektorn. Verva planerar för en ny mycket stor upphandling år 2008 och då kommer sanningens minut för leverantörerna på den svenska marknaden. Nu finns de första prognoserna om vad som är på väg.

- Inom tio år har ungefär hälften av användarna i offentliga sektorn en kontorsväxeltjänst där mobil- och fastnät är integrerade och användaren får telefoni, Internetaccess och videotjänster, säger Bertil Nordlund, i konsultföretaget Retea.

Retea har på Vervas uppdrag gjort en förstudie om offentliga sektorns kontorsväxeltjänster, som publicerades i december i fjol. Retea räknar med att mobilnäten tar över huvuddelen av trafikvolymen.

Ett antal tunga statliga myndigheter, kommuner, nätoperatörer och kontorsväxelleverantörer har medverkat vid förstudien. Ingen har redovisat några invändningar mot förstudien och de slutsatser som där presenteras, anger Verva.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)