JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Enea på offensiven igen

Fem utvecklingsprojekt och kanske något företagsköp på vd Johan Walls agenda.
Om Johan Wall får sin vilja igenom ska Enea om några år ha gått från dagens konsultbolag med en realtidsdel till ett bolag där de egna produkterna står för minst hälften av verksamheten. Samtidigt ska de egna produkterna finnas högre upp i ekosystemet.

För att nå dithän har bolaget satt igång fem utvecklingsprojekt. Tanken är att vart och ett ska resultera i en programvaruprodukt i spannet mellan realtidsoperativsystem och så kallad ”middleware”, alltså program som ligger mellan operativsystemet och tillämpningsprogramvaran.

- Vi breddar produktportföljen. Vi anställer utvecklare, både i Sverige och i USA, säger Johan Wall.

Budskapet från honom är tydligt. De tuffa åren med förluster och personalminskningar är förbi. Nu är det expansion med sikte på framtiden som gäller. Förra årets resultat - plus 60 miljoner kronor på en omsättning av 715 miljoner - var ett bra avstamp.

- Nu när vi har den finansiella kapaciteten så tittar vi också på möjliga förvärv, säger Wall.

Han tror att framtida komplexa system, som exempelvis basstationer, kommer att innehålla minst två operativsystem. Linux och förhoppningvis OSE, och kanske därtill ytterligare något. Ett av Eneas fem projekt går ut just på att binda ihop dessa olika operativsystem med middlewareprogrammen. Mer än så vill Johan Wall inte berätta på detta stadium.

- Via våra konsulter har vi lärt oss att hantera komplexitet. Den kompetensen är bra nu när vi utvecklar verktyg för att hantera komplexitet.

- Kunderna vill förstås korta ner sin utvecklingstid, det är därför de vill ha mer integration, konstaterar han.

En del av komplexiteten består i att agera integratör, alltså ta hand om programvaror från många olika håll - egna, kundens och från tredje part. En konsekvens blir att Enea ibland fungerar som en dörröppnare för mindre bolag till större kunder.

- Vi ser den trenden. Men än så länge står tredjepartsprodukter inte för mer än några procent av vår försäljning, och jag tror inte de kommer att överstiga 10 procent inom överskådlig tid, säger han.

Han berättar att Eneas konsultsida går bättre än förväntat just nu och är snudd på fullbelagd. Ändå är målet att konsultdelen av bolaget ska minska från dagens 70 till ungefär 50 procent.

- Kanske inte i år - vi är förstås glada över att konsultsidan går så bra. Men på lång sikt är det ditåt vi strävar, säger han.

Han är lite förvånad över programvarubranschens fokusering på specifikt tekniska problem och menar att såväl branschen som dess kunder skulle vinna på att utvecklingstid, totalkostnad och materiallista (bill of materials) diskuterades mer.

- Det verkar vara lättare på hårdvarusidan. Jag tror vi måste mogna som bransch, och bli duktigare på att argumentera.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)