JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Svanberg stöder Nokia i licensbråket med Qualcomm
Nokia är mitt uppe i en rejäl dispyt med amerikanska Qualcomm, om patent för CDMA- och WCDMA-teknik i mobiltelefoner. Senaste nytt är att Qualcomm avvisat ett bud på 20 miljoner dollar från Nokia. Ericssons vd Carl-Henrik Svanberg stöder Nokia i konflikten.
Mobiljätten Nokia och halvledarbolaget Qualcomm har i flera år haft olika åsikter om licenser och patent för CDMA- och WCDMA-teknik. På sistone har dock tonläget mellan företagen hettat till.

Bolagen hade en överenskommelse från 2001 som gällde fram till 9 april i år. I det avtalet reglerades Nokias licensanvändning av Qualcomms patent för CDMA och WCDMA-teknik. Enligt avtalet hade Nokia en option på förlängning till slutet av 2008.

Nokia har formellt inte förlängt avtalet. Men man har erbjudit Qualcomm 20 miljoner dollar för att få använda CDMA-patenten även innevarande kvartal, en summa som Nokia menar är i linje med tidigare betalningar. Nokia hävdar också att vissa licenser nu är fullbetalda och därmed kan användas av företaget utan fler kostnader.

Qualcomm vägrar dock ta emot pengarna och säger att "Nokia kan inte själv sätta priset, lika lite som en kund i en butik kan plocka en vara och lämna lite pengar på disken". Qualcomm hävdar att 20 miljoner dollar för ett kvartal ligger långt under vad Nokia hittills betalat, något som Nokia hävdar är en bluff.

Nokia hävdar att företagets totala utgifter för royalty och licenser är mindre än 3 procent av intäkterna för mobiltelefonerna. Qualcomm hävdar att det är lögn och säger att enbart det företaget fått mer pengar än så.

Ericsson, som också har licensavtal med Qualcomm, står på Nokias sida. Ericssons vd Carl-Henric Svanberg säger till finländska Hufvudstadsbladet att patentavgifterna inom industrin fördelas felaktigt.

- Traditionella större spelare som Qualcomm kan kräva för höga avgifter, medan andra inte ens får vad de förtjänar, säger han till Hufvudstadsbladet.

Parterna förhandlar alltjämt, och båda säger sig vilja komma till en lösning utan att behöva gå till domstol. Båda parter har dock stämt varandra i patentmål vid flera tidigare tillfällen, och flera av dessa tvister pågår fortfarande.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)