JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Skräddarsytt chip gör Cypak attraktivare
Svenska Cypak utvecklar en sensorkrets med integrerad logik som kan göra smarta medicinförpackningar upp till tio gånger billigare. Kretsen ska vara klar före årsskiftet och de första produkterna från företagets kunder lanseras nästa år.
Stockholmsföretaget Cypak har utvecklat en teknik som gör att medicinförpackningar kan lagra information om exakt när en tablett tas ut.  Här finns även ett antal knappar där patienten kan tala om hur stor effekt den senast intagna tabletten haft. All denna information kan sedan trådlöst överföras till en pc via en särskild läsarenhet.

Hittills har förpackningen innehållit ett litet kretskort med ett 40-tal komponenter. Nu är tanken att ersätta kortet med en tajt lösning som enbart består av en intelligent sensorkrets, någon eller några avkopplingskondensatorer och ett knappcellsbatteri.

– För oss blir det betydligt enklare att sälja ett chip än att sälja en kretskortsbaserad lösning. Chipet kommer även att öppna helt nya marknader för oss, säger Danevert Åsbrink, som är säljansvarig på Cypak.

Cypak har utvecklat sensorkretsen i två år nu. På ett och samma kisel har man lyckats klämma in en styrkrets, rfid-block och 32 kbyte flashminne. Dessutom ryms där analoga funktioner som AD- och DA-omvandlare, oscillator och drivning för larm samt ett sensorsystem som bland annat känner av luftfuktighet, temperaturer och registrerar händelser.

Koreanska Magna Chips ska tillverka sensorkretsen och planen är att den ska finnas i produktion före årsskiftet.

– Våra kunder kommer att ha produkter framme med vår nya krets ombord under nästa år, säger Danevert Åsbrink.

En smart medicinförpackning kostar idagsläget runt 20 dollar. Genom att skippa kretskortet och istället införa en integrerad lösning menar Cypak att priset på en förpackning kan pressas till 2 dollar. Det handlar alltså om en rejäl prissänkning för konsumentledet, men även Cypak tjänar på den nya tekniken.

– Vad det gäller vår vinstmarginal så ökar den i och med chipet, säger Danevert Åsbrink.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)