JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
söndag 9 augusti 2020 VECKA 32
13 företag inklusive Ericsson, ABB och Saab slöt upp när EQS Centrum hade sitt startmöte i Göteborg i förra veckan. Det nya forumet för elektronikkvalitet ska bland annat ta fram riktlinjer för kravsättning vid upphandling av mönsterkort och elektronikkort.
Att övergången till blyfri elektronikproduktion satt tillförlitlighetsproblemen i ett helt nytt fokus har knappast undgått någon. Till exempel samlade endagskonferensen Tillförlitlighet 2008 cirka 200 personer i Stockholm den 3 september. Veckan efter var det avspark för Swereas (där IVF och Kimab ingår) nya centrum för tillförlighet kallat EQS Centrum. Representanter för 13 företag fanns på plats från både stora och små företag och från både köpare och tillverkare.

- Det är mer än vad vi hade hoppats på, säger Per-Erik Tegehall på Swerea.

Institutet har i ett och ett halvt års tid försökt samla svenska företag kring problemet med tillförlitlighet vid blyfri elektronikproduktion och nu ser man ut att ha gått i mål.

Visserligen återstår det för juristerna att finslipa detaljerna i avtalstexten, men startmötet förra veckan drog upp riktlinjerna för verksamheten och både Ericsson och ABB har lovat att gå med.

Med på mötet var även Saab (Microwave och Avitronics) liksom många företag från fordonsindustrin. Det gäller bland annat Volvo AB, Scania, Stoneridge, Hoerbiger (fd Mecel) och Parker Hannfin men även kontraktstillverkaren Enics och mönsterkortsleverantören Teltex.

På mötet beslutade att forskningen till att börja med ska inriktas på sprödbrott, ett område institutet har kunskap om sedan tidigare. På mötet beslöts också att man inom ramen för EQS ska ta fram riktlinjer för kravsättning mot underleverantörer av mönsterkort och kretskort.

- Kvaliteten på mönsterkorten är inte vad man förväntar sig och vad gäller elektronikkort räcker det inte med IPC standarderna, säger Per-Erik Tegehall.

Även om de kan vara en bra utgångspunkt specificerar IPC 001 och 610 inget annat än visuell avsyning vilket inte säger så mycket om lödfogens tillförlitlighet.

Redan i början av nästa år ska ett första utkast till kravsättning vara klart.

Medlemskapet i EQS Centrum kostar mellan 25 000 kronor och 200 000 kronor per år och styrs av antalet anställda. Förhoppningen är att det ska bli mellan två och tre miljoner kronor per år.

- Vi börjar med Sverige och Norge men på sikt ska vi marknadsföra det i hela Europa.

Mer information finns på http://extra.swereaivf.se/eqs
MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)