- Det är mer än vad vi hade hoppats på, säger Per-Erik Tegehall på Swerea.
Institutet har i ett och ett halvt års tid försökt samla svenska företag kring problemet med tillförlitlighet vid blyfri elektronikproduktion och nu ser man ut att ha gått i mål.
Visserligen återstår det för juristerna att finslipa detaljerna i avtalstexten, men startmötet förra veckan drog upp riktlinjerna för verksamheten och både Ericsson och ABB har lovat att gå med.
Med på mötet var även Saab (Microwave och Avitronics) liksom många företag från fordonsindustrin. Det gäller bland annat Volvo AB, Scania, Stoneridge, Hoerbiger (fd Mecel) och Parker Hannfin men även kontraktstillverkaren Enics och mönsterkortsleverantören Teltex.
På mötet beslutade att forskningen till att börja med ska inriktas på sprödbrott, ett område institutet har kunskap om sedan tidigare. På mötet beslöts också att man inom ramen för EQS ska ta fram riktlinjer för kravsättning mot underleverantörer av mönsterkort och kretskort.
- Kvaliteten på mönsterkorten är inte vad man förväntar sig och vad gäller elektronikkort räcker det inte med IPC standarderna, säger Per-Erik Tegehall.
Även om de kan vara en bra utgångspunkt specificerar IPC 001 och 610 inget annat än visuell avsyning vilket inte säger så mycket om lödfogens tillförlitlighet.
Redan i början av nästa år ska ett första utkast till kravsättning vara klart.
Medlemskapet i EQS Centrum kostar mellan 25 000 kronor och 200 000 kronor per år och styrs av antalet anställda. Förhoppningen är att det ska bli mellan två och tre miljoner kronor per år.
- Vi börjar med Sverige och Norge men på sikt ska vi marknadsföra det i hela Europa.
Mer information finns på http://extra.swereaivf.se/eqs