JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
tisdag 28 januari 2020 VECKA 05
Ericsson ska starta tre utvecklingscenter i södra Afrika, med fokus på mobila tillämpningar för den fattiga landsbygden. Hälsovård, utbildning, jordbruk och småföretagande är  några områden man tänker satsa på.
- Över 90 procent av alla nya mobilanvändare kommer från utvecklingsländer. Våra innovationscenter ska anställa lokal expertis och uppmuntra hållbara affärsmodeller och tillämpningar som är relevanta för Afrika och andra utvecklingsmarknader, kommenterar Jan Embro, Ericssons ansvarige för Afrika söder som Sahara i ett pressmeddelande.

Centren ska förläggas till Nigeria, Sydafrika och Kenya. Satsningen är en del av det FN-stödda initiativet Millenium Villages som syftar till att lyfta över en halv miljon människor i tio afrikanska länder ur extrem fattigdom. Ericssons ambition är att bidra med telekominfrastruktur och utveckling av mobila tillämpningar som ska få samhällena i fråga att på egen hand skapa hållbar tillväxt.

Hur många anställda centren får är oklart, liksom hur mycket pengar Ericsson satsar. Klart är dock att Ericsson räknar med att satsningen ska bli lönsam på sikt, då man räknar med att bruttonationalprodukten i de aktuella länderna ökar med ett par procent då mobilnät installeras. Antalet mobilabonnenter i Afrika ökade i fjol med 40 procent, till 280 miljoner.

Förutom tjänster för hälsovård, utbildning blir småföretagarfrågor ett viktigt område för centren. Tillgången till sådant som banktjänster, juridisk rådgivning och kontakt med myndigheter har i princip varit noll i de aktuella områdena, så Ericsson räknar med stor efterfrågan på dessa tjänster. Enligt pressmeddelandet ska fokus ligga på tjänster som till låg kostnad kan skapa hållbar utveckling på landsbygden.

Ericsson har tidigare genomfört liknande projekt i Indien och Bangladesh, där man tagit fram tjänster för bland annat telemedicin och mobil utbildning. Erfarenheterna därifrån ska tas tillvara i de afrikanska projekten.
MER LÄSNING:
 
Branschens egen tidning
För dig i branschen kostar det inget att prenumerera på vårt snygga pappers­magasin.

Klicka här!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)