JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Trots att såväl mobiltelefoni som Internetaccess är förbjudet för de flesta invånare i Nordkorea ser det ut som om landet kommer att få ett 3G-nät, i samarbete med den egyptiska operatören Orascom.
I januari berättade Orascom att dess nordkoreanska dotterbolag, ägt till 75 procent av den egyptiska telekomoperatören och till 25 procent av den nordkoreanska staten, fått ett kontrakt på 3G-nät värt 400 miljoner dollar. Och häromdagen meddelade man att nätet nu sätts i drift. Enligt företaget ska nätet täcka huvudstaden Pyongyang och ett par andra större städer under första året.

Den statliga nordkoreanska nyhetsbyrån lät samtidigt meddela att Orascoms vd Naguib Sawari kom på besök till Pyongyang, utan att ange några detaljer kring besöket skriver nyhetsbyrån AP.

Hur nätet ska användas, och vem som ska få använda det, är höljt i dunkel, liksom vilken standard som används och vem som levererat nätutrustningen. Nordkorea har hårda restriktioner kring mobiltelefoni, och internetaccess är förbehållet höga statstjänstemän och militärer. Landet har sedan tidigare ett andra generationens mobilnät, men det är oklart hur väl utbyggt det är. Enligt AP vittnar besökare i landet om att mobilanvändningen snudd på försvunnit sedan en mystisk händelse 2004 då ett tåg lastat med olja och kemikalier enligt uppgift exploderat och då slagit ut delar av landets strömförsörjning.

Trots sin fattigdom har Nordkorea alltid framhållit teknik och vetenskap som föredömen. Mest känt är troligen landets experiment med kärnvapen, och landet har också ett utvecklingsprogram för missiler.

Orascom, som även driver telenät i Mellanöstern, Afrika och södra Asien, har tidigare visat att man inte drar sig för att investera på politiskt oroliga platser i världen, exempelvis Zimbabwe. Företaget säger att man är det enda utländska bolag som fått kommersiell mobiltelefonilicens i Nordkorea, och att denna gäller i 25 år med exklusivitet de första fyra åren.
MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus