JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Het svensk byggkompetens lockar EU

GaNMorgan heter ett EU-projekt med mål att utveckla komponenter i galliumnitrid – som klarar extremt höga temperaturer. Det svenska industriforskningsinstitutet Swerea IVF är med och ska utveckla material och elektronikbyggsätt för sensorer som kan fungerar upp till 1 000 °C.
– Vi har spänt bågen väldigt högt när vi vill nå tusen grader, vi får se hur långt vi når. Men vi ska i varje fall kunna tangera dagens rekord på sexhundra grader, säger Per Johander, på Swerea till Elektroniktidningen.
 
Industriforskningsinstitutet Swerea IVF är en av tjugofyra deltagare i EU-projektet Morgan, som ryms inom sjunde ramprogrammet. Det handlar alltså om ett mycket omfattande treårigt projekt med en budget på uppåt 150 miljoner kronor.

Målet inom Morgan är att utveckla GaN-komponenter som fungerar upp till 1000 °C utan att degradera. Själva chipen jobbar man inte med, istället handlar det om att utveckla nya elektronikmaterial, keramer och förbindningar som kan hantera höga temperaturer, elektriska spänningar och stora effekter utan att transistorn går sönder. Swereas uppgift är att utveckla material och elektronikbyggsätt, där ett tillämpningsområde är sensorer.

– Vi siktar in oss på tuffa miljöer. Det kan handla om sensorer som klarar mycket höga temperaturer till exempel tryckmätning eller flödesmätning vid 1000 °C, säger Per Johander, som ansvarar för byggsätt inom Morgan-projektet.

Inom projektet jobbar man just nu med att bilda en användargrupp som har intresse av att använda sensorer vid extrema förhållanden.

– Jag har fått kontakt med två svenska företag som jag hoppas kunna gå vidare med. Om något annat svenskt företag har en tillämpning som man tror kan passa är man välkommen att kontakta mig, säger Per Johander.

På Swerea IVF arbetar två grupper med projektet, dels keramgruppen med erfarenhet av keramiska material och dels elektronikgruppen som arbetar med elektronikbyggsätt, förbindningsteknik och felmekanismer. Vanligast är att GaN används för blå lys- och laserdioder, dessutom är en stor del av de lysdioder som används för belysning idag baserade på GaN.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)