Flera konkurrenter till OK Labs har demonstrerat virtualiseringsteknik på mobiltelefoner, och ännu fler gör anspråk på att kunna leverera tekniken på beställning. Men OK Labs är ensamt om att ha bevisat sin lösning skarpt på en kommersiellt tillgänglig plattform – mobilen Evoke QA4 som kör Linux och ett rtos på singelkärnan ARM926.
OK Labs Androidprodukt kallas OK Android.
OK Labs har sedan tidigare produkter för virtualisering av operativsystemen Symbian och Linux. Och virtualisering av Windows CE pågår i kundprojekt.
I ett test tappar Linuxprogram cirka 5 procent av prestandan när OK Labs virtualiserar Linux.
En programvara som utför virtualisering kallas hypervisor. Men OK Labs har börjat referera till sin hypervisor som en "microvisor". Detta är för att betona att den bygger på en mikrokärna till skillnad från de större hypervisorer som används för pc och server.
En hypervisor är en styrprogramvara som pressas in mellan operativsystemet och hårdvaran, ett "operativsystem för operativsystemet" som under normal verksamhet inte gör mycket annat än att släppa fram instruktioner för exekvering i processorn.
Men från sin utsiktspunkt kan den också med minimala medel modifiera instruktioner för att till exempel skapa illusionen hos ett operativsystem att det har ensam tillgång till en processorkärna.
Från sin utsiktspunkt kan hypervisorn också göra drifts- och säkerhetsövervakning av vad som händer i operativsystemet.
Den kan också skapa vattentäta skott mellan de olika operativsystemen, så kallade hyperceller, för sekretesskontroll över hur data kan utväxlas mellan dem.
Hyperceller stöds i OK Android. Därmed stöder OK Android också integrering med programvara från Citrix som gör att mobiltelefonen kan fungera som en säkrad terminal för företagstillämpningar.