JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
söndag 27 september 2020 VECKA 39
Operativsystemet Android kan nu köras virtuellt i Australiska Open Kernel Labs mikrokärna OKL4.
Det här betyder att Android på ett robust sätt kan köras tillsammans med andra operativsystem eller realtidsprogram på en enda processorkärna, där dagens plattformar kräver två. Vilket i sin tur betyder att vi kan komma att få se Android i billigare mobiler.

Flera konkurrenter till OK Labs  har demonstrerat virtualiseringsteknik på mobiltelefoner, och ännu fler gör anspråk på att kunna leverera tekniken på beställning. Men OK Labs är ensamt om att ha bevisat sin lösning skarpt på en kommersiellt tillgänglig plattform – mobilen Evoke QA4 som kör Linux och ett rtos på singelkärnan ARM926.

OK Labs Androidprodukt kallas OK Android.

OK Labs har sedan tidigare produkter för virtualisering av operativsystemen Symbian och Linux. Och virtualisering av Windows CE pågår i kundprojekt.

I ett test  tappar Linuxprogram cirka 5 procent av prestandan när OK Labs virtualiserar Linux.

En programvara som utför virtualisering kallas hypervisor. Men OK Labs har börjat referera till sin hypervisor som en "microvisor". Detta är för att betona att den bygger på en mikrokärna till skillnad från de större hypervisorer som används för pc och server.
 
En hypervisor är en styrprogramvara som pressas in mellan operativsystemet och hårdvaran, ett "operativsystem för operativsystemet" som under normal verksamhet inte gör mycket annat än att släppa fram instruktioner för exekvering i processorn.

Men från sin utsiktspunkt kan den också med minimala medel modifiera instruktioner för att till exempel skapa illusionen hos ett operativsystem att det har ensam tillgång till en processorkärna.

Från sin utsiktspunkt kan hypervisorn också göra drifts- och säkerhetsövervakning av vad som händer i operativsystemet.

Den kan också skapa vattentäta skott mellan de olika operativsystemen, så kallade hyperceller, för sekretesskontroll över hur data kan utväxlas mellan dem.

Hyperceller stöds i OK Android. Därmed stöder OK Android också integrering med programvara från Citrix som gör att mobiltelefonen kan fungera som en säkrad terminal för företagstillämpningar.
MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)