– Det gjorde att det kom grus i maskineriet men nu befinner vi oss i samma situation som när vi skickade ut pressmeddelandet. Det återstår visserligen en del formaliteter men jag tror på affären, sade Olle Hulteberg som är vd på EDC till Elektroniktidningen förra veckan (länk).
Fabecs fordringsägare godtog ackordet den 10 augusti och det har också fastställts av tingsrätten. Och nu är affären alltså klar. Företagen säger dock inget om köpeskillingen.
Motivet till affären är att EDC vill kunna ta större affärer.
– Efter det att vi fick ordning på EDC har vi bearbetat marknaden och träffat många kunder som säger ”vi kan inte lägga 60 miljoner hos er”. Det är för osäkert både för oss och för kunderna. Men nu får vi den möjligheten, förklarade Olle Hulteberg i februari.
EDC och Fabec är ungefär jämstora. Fabec omsatte 87 miljoner kronor i fjol medan EDC omsatte 74 miljoner kronor. Företagen har liknande profil på kunderna. En sak som skiljer är att Fabec har sin huvudfabrik i Tallinn med 90 anställda. I Göteborg finns en mindre enhet med 16 personer som arbetar med försäljning och prototyptillverkning. EDC har hela sin verksamhet i Munkfors med cirka 60 anställda.