– Det har tagit tre år att få silverprocessen accepterad av industrin, säger Jens Andersson som är vd på Polymer Kompositer.
Idag finns tre mönsterkortstillverkare som använder processen, däribland Malmö Mönsterkort. Och ett par till är på gång i England och Schweiz inom den närmaste tiden.
– Brittiska BAE System har testat vår nya ASIG-process med guld på silver. De säger att det förmodligen är den bästa ytbehandling som finns när man vill bonda på mönsterkortet.
ASIG-Processen (Autocatalytic Silver - Immersion Gold) passar särskilt bra för de mönsterkorttillverkare som finns kvar i Europa eftersom de i första hand siktar in sig på mer krävande tillämpningar som använder dyrare ytbehandlingar. Det handlar bland annat om tillämpningar inom rymd, försvar och telekom.
Tanken med det nya globala distributionsavtalet är att få fart försäljningen utanför Norden och England/Irland där företaget redan har en distributör.
– Vi inledde förhandlingarna med Rohm & Haas som sedan blev uppköpta av Dow, säger Jens Andersson.
Polymer Kompositers ytbehandlingsprocess fungerar i de flesta moderna mönsterkortsfabriker. Det enda kravet är att kärlen måste vara av rostfritt stål. Själva silverbadet tillverkas av Polymer Kompositer medan guldbadet är en standardprodukt som Dow tillhandahåller.
För att möta den väntade efterfrågeökningen bygger företaget en ny fabrik i Norrtälje.
– Vi har haft lokalen i ett par år och har tillstånd att hantera tvåtusen ton kemi per år.
Kapaciteten räcker långt eftersom en större mönsterkortstillverkare inte gör av med mer än 20 liter av silverlösningen per dag.
Fabriken är dock ännu inte igång. Det återstår att utrusta den med maskiner och att anställa personal.
Marknaden för ytbehandling av mönsterkort uppskattas av Jens Andersson vara värd cirka 15 miljarder kronor per år. Av det är en stor del är enkla, billiga ytbehandlingar som OSP och dessa kan inte Polymer Kompositer konkurrera med. Företaget siktar i stället in sig på ENIG som har runt 17 procent av marknaden men processen kan även ta andelar från kemiskt silver och kemiskt tenn.
Hittills har företaget gått med förlust och omsättningen har legat på blygsamma 1,9 miljoner de senaste två åren. Jens Andersson vill inte ge någon prognos för hur stort företaget kan bli men hävdar att verksamheten borde gå med vinst på månadsbasis inom ett år.
Huvuddelen av företaget ägs idag av grundren Anders Remgård tillsammans med riskkapitalbolaget North Star där bland annat Norrtälje Elektroniks tidigare delägare Mats Hultin ingår.