JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
Från 1 januari 2012 kommer alla nya mobiler att kunna laddas av samma typ av laddare, via en mikro-USB-kontakt. Det initiativet, som presenterades av mobilindustrin i februari, har nu även fått stöd av FN:s telekomorgan ITU, Internationella Teleunionen.
Om alla mobiler kunde laddas via samma laddare så skulle bara omkring hälften så många laddare behövas, vilket skulle spara både pengar och miljö. Eftersom laddarna därtill kommer att tvingas dra högst 0,15 W i viloläge – fyra stjärnor enligt branschens ratingsystem (länk) – väntas förändringen bidra till att minska koldioxidutsläppen med minst 13,6 miljoner ton per år.

Övergången till universalladdare skulle enligt mobilföretagens samarbetsorganisation GSMA halvera energiförbrukningen för mobilladdning och samtidigt göra 51 000 ton laddare onödiga.

Initiativet till denna så kallad Universal Charging Solution är inte nytt – det presenterades på mässan Mobile World Congress i Barcelona i februari i år. Det som hänt nu är att Internationella Teleunionen, ITU, gett sin välsignelse och anammat standarden. Det är ett tungt stöd – i ITU finns alla FN:s 191 medlemsländer representerade, och därtill över 700 företag och organisationer.

ITU bedriver just nu en lobbykampanj för att FN:s klimatkonferens i Köpenhamn i december ska ta upp informations- och kommunikationsteknikens roll och potential för miljöförbättringar. Sedan Kyotoprotokollet formulerades i december 1997 har antalet användare av informations- och kommunikationsteknik tredubblats, men enligt ITU avspeglar sig detta inte alls i de förslag som hittills framkommit inför Köpenhamnskonferensen.
MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev

SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)