JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Svensk teknik i miljösatellit
Idag lyfter satelliten Smos som ska mäta jordskorpans fukthalt och havens salthalt. Satellitens styrelektronik är utvecklad av Ruag Space i Göteborg.
Satelliten Smos – Soil Moisture and Ocean Salinity – ska mäta hur jordskorpans fukthalt och världshavens salthalt varierar över tiden. Det ger möjlighet att noggrannare forska kring hur vatten cirkulerar i världen, och därför bättre förutsättningar att prognosticera torka och översvämningar. Mätningarna görs med en nyutvecklad radiometer som med hög upplösning registrerar jordens naturliga utstrålning av frekvenser på L-bandet kring 1,4 GHz.

Smos skjuts upp idag från norra Ryssland med en bärraket av typen Rockot. Satelliten är utvecklad av franska rymdstyrelsen Cnes och Thales Alenia Space. Ruag Space i Göteborg, före detta Saab Space, har bidragit med utveckling och tillverkning av de centrala elektroniksystemen i satellitplattformen samt med antennerna som används på marken för att styra satelliten. Ruags schweiziska bolag har levererat fiberoptiska komponenter och dess österrikiska bolag har också bidragit med en elektronikmodul.

– Smos är ett utmärkt exempel på hur bolagen i Ruags rymddivision kompletterar varandra. Vi kommer att få se många fler exempel i framtiden, säger Bengt Mörtberg, vd för Ruag Space, i ett pressmeddelande.

Ruag Space hette tidigare Ruag Aerospace men kortade ner sitt namn i en nyligen genomförd omorganisation.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus