Den nya verksamheten i Kristinehamn som drar igång inom någon vecka ska i första hand syssla med att plocka bort metall och plast för att minska volymerna som sedan skeppas till någon av företagets anläggningar i Skottland eller Mexiko för vidare förädling.
När det gäller komponenter som ska återvinnas kan man klippa sönder kretskorten de sitter på så att volymerna man skickar minskar ändå mer. Verksamheten i Kristinehamn kommer dock inte att ha någon utrustning för att plocka bort och testa eller göra refurbish av komponenter.
– Jämfört med andra återvinnare måste vi ha lite mer koll på ESD-problematiken eftersom vi återvinner komponenter.
Förutom komponenter går det också att återvinna metaller som guld, silver, palladium och platina ur kretskorten. Företaget har en anläggning i Chicago för detta.
– Vi har en hygglig kundbas i Sverige men är lite mer nischade än våra konkurrenter eftersom vi fokuserar på återvinning av komponenter. Vi jagar till exempel inte vitvaror eller brunvaror (hemelektronik reds. anm.).
Det handlar både om kasserade kort från kontraktstillverkare men också om nyare elektronik där man till exempel kan återanvända minnen. Dessutom köper företaget upp lager med osåld elektronik som sedan återvinns.
– Det finns till exempel en efterfrågan på små flash- och DRAM- minnen från leksaksindustrin, säger Daniel Kramer.
Datec är en amerikansk koncern med cirka 550 anställda varav runt 100 finns i Skottland. Hur många anställda och inhyrda som verksamheten i Kristinehamn kommer att sysselsätta är inte klart.
– Vi brukar börja med inhyrd personal när vi startar något och sen får vi se hur det utvecklas.