JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Realtid i lagom munsbitar
Så kallade kallade ”reaktiva komponenter” skulle kunna effektivisera utvecklingen av programvaran för realtidssystem. Det skriver Jimmie Wiklander på Luleå tekniska universitet i sin licenciatavhandling.
Att bygga programvara genom att koppla samman programvarukomponenter som legobitar är en ide som sträcker sig tillbaka till 60-talet. Fördelarna är många: programkod kan utvecklas separat i mindre munsbitar, och kan sedan återanvändas eller kanske köpas och säljas.

Inom inbyggnadsområdet kompliceras komponentisering av kravet på strikta responstider mellan komponenterna, när det handlar om realtidssystem.

Jimmie Wiklanders avhandling undersöker en komponentbaserad metod som kallas ”reaktiva komponenter” där komponenter kopplas samman genom att skicka händelser till varandra och responsen på händelser måste komma inom ett angivet tidsfönster.

Reaktiva komponenter används redan vid modelleringen av realtidssystemet och fungerar lika bra för hård- som mjukvara.

Jimmie Wiklander drar i sin avhandling slutsatsen att reaktiva komponenter är en fungerande och potentiellt effektiv metod för att utveckla realtidssystem. Han har bland annat testat metoden genom att utveckla programvara för Sensorband som är en falldetektor som patienter bär runt midjan.

Nästa steg kommer att vara att utveckla verktyg. Han är också nyfiken på att utöka modellen genom att introducera fler delar av kravspecifikationen i modelleringen, som strömförbrukning.

Jimmie Wiklander har arbetat vid EISLAB sedan 2006 och använder programmerings- och modelleringsspråket Timber för sina implementationer, ett språk som till en stor del utvecklas av forskare vid EISLAB. Timber stöder reaktiva objekt och Jimmie Wiklander kan därmed använda modellen från specifikation ner till implementation.
Jimmie
Jimmie Wiklander

Några idag använda koncept besläktade med reaktiva komponenter är bland annat det tidsstyrda operativsystemet Rubus från svenska Arcticus, fordonsindustrins Time Triggered Architecture (TTA) för distribuerade system, realtidsprogramspråk som Esterel och Scade, och realtidsmodelleringsverktyg som Rhapsody, Rose-RT och RT- UML.

Jimmie Wiklander är anställd som industridoktorand vid Kalix Electropolis AB, ett samverkansföretag för elektronikbranschen i Norrbotten. Hans projekt finansieras av det regionala innovationssystemet ESIS och av angränsande projekt, som Sensorband.

Här kan du ladda hem hans avhandling "Component-Based Software Design of Embedded Real-Time Systems".
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)