Och det är ingen vacker bild som målas upp.
Reportaget visar att många sägs upp från fast anställning för att sedan fortsätta arbeta med samma uppgifter men anställda på ett bemanningsföretag. Enligt Uppdrag granskning har många större företag satt det hela i system för att spara pengar.
Uppdrag granskning begav sig till Ericssons nedläggningshotade fabrik i Gävle och fick i intervjun med fackföreningen veta att företaget använder flera bemanningsföretag parallellt, och på olika sätt sätter press på de medarbetare som är inhyrda. Det visade sig dock vara omöjligt att få fram någon enskild bemanningsanställd som ville berätta om arbetsvillkoren. Programmet fick heller inte intervjua ledningen i Gävle.
Så småningom fick programmet tag på en Profficemedarbetare som jobbar på Ericsson i Kumla, och en Manpoweranställd som varit i flera år på Ericsson i Borås.
De kunde berätta om hur man tvingas jobba med kort framförhållning, ibland utan att ha tillgång till sitt schema mer än någon enstaka dag framåt.
Anställningsavtalen visade sig innebära att man visserligen var garanterad 90 procent av sin månadslön oavsett om man fick uppdrag eller inte, men samtidigt att man kunde tvingas vara tillgänglig hela dagen för att bli inringd, och att man inte fick tacka nej, även om om det handlade om kvälls- eller nattpass samma dag. Och tillgänglighetstiden gav inget extra betalt om man jobbade på kvällen.
”Gratis jour och stöld” kallade en anställd på Manpower detta i programmet.
I programmet ifrågasatte jurister det lagliga i att säga upp och sedan hyra in samma person. Arbetsgivarna stödjer sig på en dom från 1993, som handlade om företaget Abu Garcia. Just nu pågår dock en process mot Kraft Food, som äger Marabou, som kan komma att påverka tolkningen av lagen om anställningsskydd.
Programmet finns tillgängligt på SVT:s hemsida fram till den 9 juli i år (länk).