JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. EU vill ha 800 MHz för mobilt bredband

EU-kommissionären Neelie Kroes uppmanar alla medlemsstater att vidta nödvändiga mått och steg för att 800 MHz-bandet ska bli ett paneuropeiskt spektrum för mobilt bredband senast 2013.
I torsdags beslöt EU-kommissionen om gemensamma regler för hur medlemsstaterna ska få allokera radiofrekvenser på 800 MHz-bandet. Och även om dessa regler inte explicit påbjuder att bandet ska användas för mobilt bredband med LTE eller Wimax så är det ingen tvekan om att detta är målet.

– Det här beslutet banar väg för implementering av innovativ bredbandsteknik och för att möta det snabbt ökande behovet av trådlösa tjänster. Jag uppmanar medlemsstaterna att ta de nödvändiga stegen för att implementera beslutet, säger den ansvarige EU-kommissionären Neelie Kroes i en pressrelease.

Frekvensbandet, 790-862 MHz, används idag till tv-utsändningar i de flesta europeiska länder. Om frekvenserna istället utnyttjades för mobilt bredband så skulle EU:s mål om bredband till alla i slutet av 2013 kunna uppnås. Därtill tror kommissionen att så mycket som 44 miljarder euro skulle kunna flyta in i statskassorna då detta spektrum auktioneras ut.

Bandet kallas ofta "digital dividend", på svenska ungefär "digital bonus". Neelie Kroes hänvisar till telekomexperter så kan ett 3G-nät på detta band byggas till 30 procent av kostnaden jämfört med de frekvenser som används idag (över 2,1 GHz). Frekvenserna runt 800 MHz ger också bättre inomhustäckning.

Ett explicit krav att frekvenserna ska ställas till förfogande för mobilt bredband - dock utan att ange teknikval - kan mycket väl komma framöver. EU-kommissionen arbetar för närvarande på ett policyprogram för radiospektrum där ett sådant krav kan ingå.

Dock finns farhågor om att mobiltrafik på frekvensområdet kan ge störningar på tv och radioutsändningar. Det tyska kabel-tv-bolaget Kabel BW har gjort sådana tester i Holland, som indikerar att i nio fall av tio uppstår störningar då en LTE-mobil används inom en meter från en tv-mottagare.

– Vi förväntar oss massiv interferens för såväl tv som andra radiomottagare, säger Uwe Bärmann, teknisk direktör på Kabel BW, till nyhetsbrevet Fierce Wireless.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)