JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Finsk skrotning söker finansiering
återvinningBetydligt billigare och snabbare återvinning av elektronik. Det säger sig finska Ecomation kunna erbjuda. Nu söker företaget finansiering för lansering utanför Finland.
– Vi är ett ganska litet finskt företag, men nu försöker vi nå utomlands. Vi vet att det finns en efterfrågan på våra produkter, säger företagets vd Tommi Pajala.

Ecomation deltar i Stockholm Cleantech Venture Day 2010 (länk) som äger rum den 30 september i Kista.

Företaget säljer återvinningsanläggningar i olika format. En av anläggningarna ryms på 50 kvadratmeter och kan behandla 800 kg el- och elektronikskrot per timme.

– Dagens anläggningar av det här slaget är fabriker som kostar miljoner, säger Tommi Pajala.

Småskaligheten innebär att det går fort att få en investering återbetalad.

Användaren stoppar in elektronikskrot i ena änden och ut kommer råvaror i den andra. Materialet passerar stationer som magnetavskiljare, krossar, elektrostatiska enheter, trumsiktare och damm- och luktbehandlare.

En av stationerna är företagets egen ESSE-avskiljare. Materialet utsätts för vibration, jonisering och blåsning. Dock används inga vätskor och det är ett viktigt miljöargument.

Processen separerar bland annat aluminium, koppar, glas, plast och keramik från varandra. Även guldet i kretskort skiljs ut.

– Den är rena alkemin, skrattar Tommi Pajala.

Han vill inte peka ut någon speciell teknik hos Ecomation som gör företaget unikt.

– Det handlar om många små detaljer som vi exempelvis kan göra energieffektivare än konkurrenterna. Vi har lagt ner mycket forskning och utveckling i vårt system.

Tommi Pajala tror det ska kunna vara realistiskt att kunna skaka fram ny finansiering på i storleksordningen en miljon euro.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)