JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. FORSKNING: Föröka solceller genom delning

SaharaFORSKNING:
Föröka solceller genom delning

Solceller i Sahara, byggda av Saharas sand, i solcellsdrivna fabriker i Sahara – kan leverera hälften av jordens el. Det är visionen från japanska forskare. Nyckeln är exponentiell tillväxt – energin används för att bygga nya solcellsfabriker.
Sahara ska täckas av solceller. De ska tillverkas av sanden på plats, i fabriker som i sig själva byggs och drivs med hjälp av solcellerna.

Därefter ska elen distribueras jorden runt i supraledare.

Det är visionen i ett forskningsprojekt mellan ett algeriskt och tre japanska universitet. Projektet heter Sahara Solar Breeder och är också känt som “Super Apollo”.

De stora pusselbitarna som saknas är metoder för att förvandla sand till solceller, och för att bygga underjordiska likströmsledningar i supraledare. Och så måste man skydda anläggningarna mot Saharas sandstormar.

En av grundidéerna är att kapaciteten ska kunna ökas exponentiellt genom att energin från solcellerna används för att bygga nya fabriker.

Första målet är att till nästa år ha byggt en solcell på 100 kW och en fabrik som producerar ett ton kisel om året. Därefter ska antalet solceller och fabriker fördubblas vartannat år. Vilket efter 20 fördubblingar skulle ge 100 GW till år 2050, och därmed göra anläggningen till jordens största kraftverk, alla kategorier – fem gånger större än det kinesiska vattenkraftverket i Yangtze-floden.

Forskningsprojektet har fått 40 miljoner kronor som ska räcka i fem år. Att fullborda hela visionen – att leverera hälften av jordens el – skulle kräva betydligt mer pengar och globalt samarbete.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)