Årets Nobelpris i fysik gick till de två forskarna Konstantin Novoselov och Andre Geim för deras forskning kring grafen – ett halvledarmaterial med extremt goda egenskaper som byggs upp av ett enda lager kolatomer. I morgon, onsdag, kommer Konstantin Novoselov att föreläsa om sin forskning på KTH i Kista.
Grafen är den tunnaste, men också den starkaste formen av kol. Det är ett halvledarmaterial som har hundra gånger högre elektronmobilitet än kisel och samtidigt ledar värme bättre än alla andra kända material. Dessutom kan det släppa igenom ljus, vilket gör att det i framtiden kan komma att användas i genomskinliga pekskärmar, ljuspaneler och kanske solceller.
Grafen är ett spännande material som flera dödsdömt under senare år, men som Nobelkommittén belönade med nobelpris i fysik tidigare i år. I morgon kommer en av två nobelpristagare att berätta om sin forskning på KTH i Kista.
– Vi är mycket glad över att ta emot Kostya här i Kista, Kostya var bara omkring 30 år när han gjorde experimenten som ledde fram till Nobelpriset, så hans erfarenheter borde vara en inspiration för alla studenter som bedriver forskning inom vetenskap och teknik, säger Max Lemme som är gästprofessor och värd för besöket i ett pressmeddelande.
Föreläsning pågår i 90 minuter, med start klockan två i KTH:s aula på Isafjordsgatan 39, onsdagen den 8:e december.