Autonom quadrocopter lockade gymnasister
Årets rekryteringsevenemang Future Friday på KTH blev rekordstort, med över 1500 gymnasister på plats som fick lyssna på forskare, teknologer och besöka en minimässa med ett 20-tal företag, däribland Elektroniktidningen. Störst uppmärksamhet fick dock projektet Quadrocopter, en flygande farkost med fyra motorer.– Det är jätteroligt, vi har vuxit för varje år. Vi börjar bli ett begrepp och numera hittar lärare och elever till Kista, säger KTHs projektledare Robert Rönngren.
Gymnasisterna fick lyssna till föredrag av forskare på såväl KTH som samorganisatören Stockholms universitet, höra från teknologer hur det är att studera och söka jobb som ingenjör, och vandra runt på en enkel mässa med ett 20-tal företag. Från elektronikbranschen deltog bland andra National Semiconductor och Freescale. I övrigt var spännvidden stor - jättar som Ericsson, Scania och IBM trängdes med småföretag som spelbolaget Movinto Fun, programutvecklarna Chas och app-företaget IT-maskinen.
– Det är precis avsikten. Vi vill visa att det finns något för alla, kommenterar Robert Rönngren.
Stor publik lockade de fem studenter från Mikroelektronik- och IT-linjerna som byggt en fyrmotorig flygande farkost kallad Quadrocopter, styrd med en joystick. Uppmärksamheten kom delvis på grund av oavsiktlig rökutveckling på grund av alltför kraftiga batterier, men även dess flygande egenskaper visade klart lovande tendenser. Quadrocoptern är ett fritidsprojekt, skapat helt utanför undervisningen. Ambitionen är att den själv ska kunna läsa av sin omgivning och fatta egna beslut.
– Vi ville testa om vi kunde, helt enkelt. Nästa steg är att få in data från gyrot och accelerometern i en Iphone. Men batterierna är ett problem - de vi har räcker bara sex minuter, berättar projektdeltagaren Bruno Bosco.
Quadrocoptern väger 2 kg och kan lyfta 6 kg last. Den tillhörande kameran hade drabbats av demodjävulen och ville inte fungera, men det ska förstås åtgärdas.
– På sikt vill vi också ha en värmekamera ombord, och kanske kunna flyga över skogsbränder eller så, säger Bruno Bosco.
Som goda IT-studenter har de fem förstås även skapat en sajt (länk) där Quadrocopterns framfart kan följas.