JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ericssons demo av tekniken som sätter krokben för Skype
Google gör öppenkod av sin programvara för den kommande webbstandarden WebRTC för telefoni- och video via webbläsaren. Här kan du se Ericsson Labs demonstrera standarden i en nyproducerad video.
Den 12 maj startade webbstandardorganisationen W3C en arbetsgrupp för realtidskommunikation via webbläsare, Web Real-Time Communications, WebRTC. Detta var suggestivt nog dagen efter att Microsoft köpte Skype.

Röst- och videosamtal inbyggt i framtidens webbläsare skulle slå undan benen för program som Skype, som levereras i separat programvara och förutsätter att man registrerar sig hos en operatör, som Skype.

Ett telefonsamtal över WebRTC kan initieras genom att parterna klickar på en gemensam länk, eller genom att en inloggning på ett socialt nätverk, som Facebook, Google eller Linkedin kopplas till ett ”telefonnummer”.

Nu släpper Google sin nuvarande implementation av den kommande standarden som öppen källkod.

Googles implementation är byggd i ljudkodningsprotokollen ILBC och Isac, som Google fick i köpet av Global IP Solutions förra sommaren, videokodningstekniken VP8 som Google fick i köpet av On2 Technologies hösten 2009 och programbiblioteket libjingle som används för Googles telefoniprotokoll Google Talk.

Utöver detta innehåller programvaran – som Google släpper som öppen källkod enligt en BSD-licens – bland annat kod för att hantera brandväggar, buffertlagring, felhantering och p2p-teknik.  

Framtiden får nu utvisa om Microsoft kan möta hotet från WebRTC genom att addera någon form av mervärde till Skype.

– Fram till idag har man huvudsakligen varit hänvisad till plugins, nedladdade program och privatägd signalbehandlingsteknik, om man ville göra realtidskommunikation, skriver Googles Rian Liebenberg på Googles blogg för WebRTC.

Bland annat webbläsarföretagen Mozilla och Opera hjälper Google att utveckla programvaran.

Ericsson Labs postade en video i förra veckan där labbmedarbetarna Johan, Niklas och Adam demonstrerar sina experiment med protokollet, se nedan.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)