JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Linaro bjuder in alla att bygga Linux för Arm
Nya partners och ett öppet tillgängligt kortlabb i molnet för mjukvarutest. Det är två av nyheterna när Linux-Arm-projektet Linaro fyller ett år. Det gemensamma temat är att försöka släppa in fler utvecklare i projektet.
För ett år sedan insåg sex företag, som utvecklar i operativsystemet Linux på Armprocessorer, att de satt och gjorde samma jobb. För att minimera dubbelarbete och inkompatibilitet beslöt man därför att koordinera sig i projektet Linaro.

– Det vi jobbar med är att reducera den fragmentering som typiskt följer med mångfald, säger Stephen Doel, operativ chef för Linaro.

Idag är drygt hundra utvecklare från de sex grundarna Texas Instruments, Freescale, ST-Ericsson, IBM, Samsung och Arm organisatoriskt underställda Linaros ledning. Samarbetet gäller Meego, Ubuntu, Android, och andra Linuxversioner som körs på Armprocessorer.

De stora processortillverkarna för Androidmobiler finns bland medlemmarna, med Qualcomm och Nvidia som notabla undantag.

Temat för de nyheter Linaro presenterar på sin ettårsdag – som firas på samma konferens där Linaro grundades, Computex – är att underlätta för de myriader av små aktörer som utvecklar för Linux att börja bidra till och dra nytta av projektet.  Linaro vill se ett växande ekosystem kring Linux och Arm.

Ett av knepen är att se till att utvecklingskort har ett överkomligt pris. Enligt Linaro kan alla dess medlemmar nu erbjuda utvecklingssatser för sina senaste dubbla Arm Cortex A9-kärnor för under 200 dollar.

– Det kostar därmed bara 10 000 dollar att utrusta ett lag på 50 ingenjörer med hårdvara. Detta gör att en helt ny grupp av utvecklare får möjlighet att börja utveckla produkter, säger Linaros vd George Grey.

Vem som vill kan snart provköra sina nya mjukvara för Arm på testlabb i molnet. Linaro håller på att sätta upp ett sådant med aktuella lågpriskort och emulatorer.

– Vi bygger en molnbaserad farm av medlemmarnas lågpriskort, tillgänglig dygnet runt för systemstresstest, utvärderingstest, prestandatest och regressionstest, säger George Grey.

Labbet körs under ett system kallat Linaro Automated Validation Architecture (Lava).

Linaro har skapat ett partnerprogram som för deltagande kräver den simpla motprestationen att man avsätter en utvecklare till konsortiet.

Fem partners finns med från starten: Mentor Graphics, Thundersoft, Canonical, Genesi och Collabora.

ThunderSoft säljer ett glassigt gränssnitt till Android. Det gör även Mentor Graphics, vars uppköpta bolag CodeSourcery dessutom hjälpt Linaro att ta fram utvecklingsverktyg.

Canonical förvaltar Linuxversionen Ubuntu.

Genesi tillverkar datorer på Freescales Armprocessorer, bland annat en bärbar 800 MHz tiotumsdator på Arm Cortex A8-processorn i.MX515.

Collabora utvecklar programmodulpaketet Gstreamer för multimedia i Linux.

Fler partners kommer att annonseras inom kort enligt Linaro.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)