Dagens blackberrymobiler kör ett operativsystem som heter Blackberry OS7.
RIM:s stora marknad har varit USA, men de som köper smartmobiler i USA idag väljer typiskt Android och Iphone. RIM:s börskurs har sjunkit med 60 procent i år. Försäljningen av surfplattan Playbook halverades senaste kvartalet då företaget skeppade 200 000 exemplar, vilket är mindre än en tiondel av konkurrenten Apples 9,25 miljoner skeppade Ipads.
Som salt i såren har RIM dessutom drabbats av nätverksproblem som nyss lämnade miljontals mobilanvändare utan service i flera dagar.
Vad gäller smartmobiler har RIM fortfarande 20 procent av USA-marknaden. I marknadsandel är det ett fall på fem procentenheter senaste kvartalet. Iphone har 27 procent och Android 44 procent.
Blackberry lider av samma problem som alla andra operativsystem som inte är Android eller Apple IOS – det saknas appar. Surfplattan Playbook har enligt nyhetsbyrån Bloomberg inte ens mejlprogram, kalender och adressbok, vilket skulle ha åtgärdats i en uppgradering som skulle kommit i somras men sköts upp till oktober.
På utvecklarkonferensen lanserade RIM verktyg som ska hjälpa apputvecklare att portera androidappar till BBX.
– Det går inte att överskatta hur viktiga ni är för oss. Det här är en spännande tid att vara blackberryutvecklare i, sade RIMs vice vd Mike Lazaridis.
QNX Neutrino är en unixklon och ett realtidsoperativsystem som RIM fick med köpet av ett kanadensiska QNX förra året. Neutrino ger Playbook en mycket bra prestanda, enligt Anandtech, som också påpekar smartmobil- och pekdatormatchen inte är över ännu.
Den som utvecklar appar för RIMs smarttelefoner idag väljer mellan att skriva dem i Java eller HTML5. Playbook-appar kan skrivas i HTML5, Flash eller QNX. För Playbook finns dessutom en plattform som direkt låter dig konvertera och köra vissa androidappar.