JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Nya WEEE-direktivet klubbat
Mindre byråkrati samtidigt som mer elektronikprylar samlas in och återvinns. Det är målet med det reviderade WEEE-direktivet som antogs av EU-parlamentet i förra veckan.
– Efter hårda förhandlingar är jag mycket nöjd med att vi har kommit överens om ambitiösa men genomförbara insamlingsmål med ministerrådet. Europa kommer nu att återanvända en större mängd råvaror, vilket är goda nyheter både för ekonomin och för miljön, säger den föredragande ledamoten Karl-Heinz Florenz (tysk kristdemokrat) i ett pressmeddelande.

Direktivet antogs med en överväldigande majoritet i plenum genom handuppräckning. När ministerrådet sedan formellt godkänt det uppdaterade direktivet och det förs in i EU-lagboken, har medlemsländerna 18 månader på sig att uppdatera sin nationella lagstiftning.

Alla medlemsländer måste öka sin samling av elektroniskt avfall, oavsett om de redan uppfyller det nuvarande schablonmålet på 4 kg per person och år, eller inte.

I Sverige samlade vi i fjol in 150,4 miljoner kilo elektronikskot vilket motsvarar 15,99 kilo per person (länk).

Med det nya WEEE-direktivet höjs insamlingsmålet. Från 2016 måste de flesta medlemsländer samla in 65 procent av sitt elektroniska avfall, baserat på den genomsnittliga vikten av elektriskt avfall som släpps ut på marknaden. De kan alternativt samla in 85 procent av genererade elektriskt avfall, vilket är ungefär likvärdigt. De tio länder som behöver förbättra sina anläggningar kommer att kunna skjuta upp denna tidsfrist till år 2021.

För att nå målen ska konsumenterna i framtiden kunna lämna in även små och medelstora varor i butiker utan att köpa något nytt.

Ledamöterna förhandlade dessutom fram tuffare åtgärder för att stoppa strömmen av olagligt elektroniskt avfall till länder utanför EU där denna olagliga export utgör stora risker för både folkhälsan och miljön. Bevisbördan flyttas från tulltjänstemännen till exportörerna - i framtiden måste exportörerna bevisa att varorna fraktas för reparation eller är lämpliga att återanvändas.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)