– Vi presenterade överväldigande bevis – Google visste att man fragmenterade och skadade Java, säger en talesperson för Oracle.
– Vi kommer att fortsätta att försvara Javas grundprincip write once run anywhere för den krets av nio miljoner Javautvecklare som är beroende av Javakompatibilitet, fortsätter hon.
Tvisten gäller den implementation av programspråket Java som driver appar i Googles operativsystem Android. Där används många av Oracles standardbibliotek för Java, men inte alla. Därmed har Google splittrat upp språket Java, hävdar Oracle, och försöker leda i bevis att Google inkräktat på patent och brutit mot upphovsrätten.
Den första delen av rättegången handlade om upphovsrättsfrågan och utmynnade i – ett frågetecken. Juryn nådde inte full enighet vad gällde huruvida Googles eventuella upphovsintrång varit skäligt eller inte. Men det var på håret: röstsiffrorna stannade på 9-3 i Googles favör efter att tidvis legat på 12–1 i Googles favör.
Majoriteten av juryn resonerade att programgränssnitten var funktionella snarare än kreativa. Detta talar enligt lagen för att intrånget – om det alls skedde ett intrång – ska anses ha varit skäligt.
Också i den igår avslutade patentdelen av rättegången låg juryn övervägande på Googles sida. En enda jurymedlem höll på Google – samma jurymedlem som stannade på Oracles sida i upphovsrättsfrågan. Men i patentfrågan var det istället han som till slut bytte sida varvid juryn blev enhällig.
– Google hade mycket tur som fick den här juryn, skriver Florian Müller, som kommenterat rättegången i egenskap av analytiker, men sedemera också visat sig ha betalda uppdrag av Oracle.
– Olika juryer kan dra åt olika håll, säger Florian Müller.
Han hänvisar till att domaren under rättegången vid ett tillfälle satte sig över juryns utlåtande och avfärdade det som orimligt (unreasonable).
– Det är visserligen en juridisk term, och ingen förolämpning. Men ja, det betyder att det här är en oresonlig jury.
Rättegången är över för juryns del – den har gått hem. Men domaren har ett viktigt beslut kvar att ta. Han ska räta på ett kvarstående frågetecken: är programmeringsgränssnitten till Javabiblioteken överhuvudtaget upphovsrättsskyddade på ett sådant sätt att Google kan ha gjort intrång i dem?
Domaren har tidigare lovat att ge besked till nästa vecka.
Och mjukvaruvärlden håller andan.
För om domaren säger att API:et är skyddat betyder detta inte bara att Google är en skurk som snyltat på andras arbete. Det betyder också att Oracle kan stämma andra företag med verksamhet kring Android. Och framför allt betyder det, tror flera bedömare, att portarna kommer att öppnas för en våg av stämningar kring programgränssnitt generellt.
Om domaren istället säger nej, är det Oracle som är skurken som skamlöst försökt profitera på andras framgångar.
Rättegången tog sex veckor vilket var den längsta civilrättegång domaren själv varit med om, meddelade han, under sina tretton år i branschen. Advokaterna är högt betalda stjärnadvokater och har lyckats gräva upp mycket juridisk ammunition att kasta in i striden. En bedömare gissar att Oracle lagt ut tio miljoner dollar på stämningen.
Vad gäller fortsättningen av denna tvist, har civilrättegångar i USA en tendens att dra ut i evighet. Det återstår många olika möjligheter för Oracle att ifrågasätta olika delar av rättegången och att överklaga den.
Rättegången är ett resursslöseri, anser den ideella föreningen Electronic Frontier Foundation
– Båda parterna har slösat oerhörda mängder pengar som istället kunde ha använts till innovation, säger en talesperson.