JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Mer etik i hemelektronik

Hemelektronikbranschen har blivit duktigare på att införa rutiner för att undvika mineraler som utvinns under oetiska förhållanden. Detta enligt en rapport från organisationen Enough Project.
Dagarna innan den amerikanska finansinspektionen, (SEC, Securities and Exchange Commission), ska rösta om hur amerikanska företag ska rapportera sin användning av så kallade konfliktmineraler, har lobbyorganisationen Enough Project släppt en rapport som rankar de 24 största konsumentelektronikföretagen och deras arbeta med att undvika konfliktmineraler.

I topp återfinns Intel, HP, Motorola Solutions och Apple. Bottenligan utgörs av Canon, Nikon, Sharp och HTC.

Det är två år sedan som Enough Project publicerade rankingen förra gången och man kan konstatera att många företag redan anpassat sig till de kommande amerikanska reglerna kring konfliktmineraler.

Det handlar bland annat tantal och wolfram som utvinns i Centralafrika, företrädesvis i östra delarna av Demokratiska Republiken Kongo, ibland kallat Kongo-Kinshasa. Olika gerillagrupper beskattar gruvdriften eller bedriver gruvdrift under slavliknade villkor för att finansiera sin verksamhet.

Av rapporten framgår att bland annat Intel, HP, Motorola Solutions och Apple gjort stora framsteg när det gäller att kontrollera sina leverantörer och försäkra sig om att konfliktmineralerna verkligen kommer från godkända producenter.

Rapporten påpekar också att andra sektorer som smyckestillverkare, fordonstillverkare och industrisektorn inte gjort lika stora framsteg.

SEC ska rösta om de nya reglerna, ofta kallade ”The Dodd-Frank Act”, den 22 augusti.

Hela rapporten går att ladda ner här (länk).

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)