– Vi tror att den affärsmöjligheten är mindre attraktiv framöver.
Det finns enligt Greg Delagi bara två relevanta smarttelefonmakare nu, nämligen Samsung och Apple. Dessa bygger sina egna processorer och det finns därmed inget utrymme för produkter som Omap, med ambitionen att vara en standardprodukt för många mobiltillverkare.
Det fanns en tid då TI:s Omap-familj tjänade som riktmärke för nivån på systemkretsar för smarttelefoner som produkt. Men Arm-kretsar är – till skillnad från x86-kretsar – en marknad där ledaren faktiskt växlar då och då, som i en bra hästkapplöpning har det beskrivits, och nu finner TI det alltså för gott att permanent kasta in handduken för Omap.
Nokia var storkund för Omap, men dess Symbian-telefoner störtdyker från en överlägsen ledning sedan ett par år, till förmån för Android och Iphone.
Den nuvarande TI Omap 4 är en telefonkrets av senaste generationen – med Cortex A9-cpu – och sitter i en mängd produkter som Amazon Kindle Fire, Galaxy Nexus, LG Optimus 3D och Motorola Droid. Men i nästa generation av Cortex A15-baserade telefoner har Omap 5 tydligen inte fått några tillräckligt intressanta design-wins.
TI gör därmed samma val – att släppa telefonmarknaden – som Freescale gjorde för några år sedan med sin i.MX-familj, som också den hade Amazon Kindle – i tidigare versioner – som slutstation.
Företaget kommer att fortsätta stödja existerande kunder, men kommer inte att fullborda utvecklingen av fler kretsar för smarttelefoner och pekplattor.
TI:s avdelning för mobilteknik slogs ihop med inbyggnadsdivisionen redan i somras.
I etn.se:s arkiv kan du följa utvecklingen av Omapfamiljen tillbaka till år 2000.