JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Linköping stöper ny sorts mjukvaruingenjör

En komplett reboot på hur en civilingenjörsutbildning i mjukvaruutveckling ska se ut – det gör Linköpings universitet. Den första kullen om 30 studenter antas i höst.
Fredrik Heintz
Fredrik Heintz
– På fem år, lika lång tid som det tar att utbilda en civilingenjör, har det växt fram en helt ny industri – idag är efterfrågan gigantisk på folk som utvecklar mobilappar, säger Fredrik Heintz på institutionen för Datavetenskap, IDA, som leder arbetet med att utveckla det nya programmet.

Mjukvaruutveckling är ett föränderligt teknikområde. Så när Linköpings universitet fick i uppdrag att ta fram en ny civilingenjörsutbildning, satte man sig med ett tomt ark och tog reda på hur dagens behov såg ut.

– Det finns ingen liknande utbildning i Sverige och vi har kunnat tänka helt nytt, säger Fredrik Heintz.

Ett tiotal personer från tre institutioner, ISY, IDA och MAI, är nu engagerade i att göra programplaner och utveckla kurser, och fler kommer att dras in efter hand.

– Det är verkligen spännande att få bygga upp ett nytt program helt från grunden och tänka nytt. Vi hoppas också nå helt nya kategorier av studenter. Vill man förändra världen ska man ju välja att arbeta inom mjukvaruteknik, säger Fredrik Heintz.

Fyra kompetenser får särskild uppmärksamhet:
• Datadrivet beslutsfattande – hur man hittar och sorterar i stora datamängder och gör informationen begriplig och användbar.
• Styrning av robotar, bilar, lastbilar, flygplan och andra storskaliga distribuerade inbyggda system.
• Mobila och sociala appar.
• Artificiell intelligens och robotik – för utveckling av förarlösa fordon och robotar som naturligt kan samarbeta med människor för att till exempel kunna ta hand om en åldrande befolkning.
Entreprenörskap och innovation kommer att finnas i kursutbudet. Vägen från idé till färdig produkt är kort i branschen. Fredrik Heintz tar bildtjänsten Instagram som exempel.

– Från idé till produkt tog det åtta veckor och i våras köpte Facebook upp dem för en miljard dollar.

Eftersom det är en civilingenjörsutbildning ingår också traditionella baskunskaper i matematik och naturvetenskap.

Utbildningen ersätter C-linjen, kandidatutbildningen i datavetenskap, som drabbats av ett allt lägre söktryck sedan den fick göras om från en fyraårig magister till en treårig kandidatutbildning på grund av Bologna-överenskommelsen.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)