JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ericsson och ST-Microelectronics delar på ST-Ericsson

Ericsson och ST-Microelectronics delar på ST-Ericsson

Efter fyra år och en förlust på över 20 miljarder kronor tar nu Ericsson och ST-Microelectronics tillbaka de delar företagen lade in i plattformsbolaget ST-Ericsson. Det står klart sedan försöket att hitta en köpare till den förlusttyngda verksamheten misslyckats. 400 till 600 personer i Sverige förlorar jobbet.
Efter månader av spekulationer meddelande Ericsson och ST-Microelectronics idag att företagen delar upp tillgångarna i ST-Ericsson emellan sig.

Ericsson tar hand om modemutvecklingen medan ST-Microelectronics tar hand om övriga produkter inklusive enheterna för kapsling och test. Viss verksamhet kommer att avvecklas.

– Ericsson anser att modemen har ett strategiskt värde för mobilbranschen, säger Ericssons vd Hans Vestberg i en kommentar till beslutet.

Läs mer om produktuppdelningen här: (Länk)

Förändringarna ska vara klara under tredje kvartalet i år och innebär att Ericsson tar hand om cirka 1800 anställda och konsulter. De flesta finns i Lund, Tyskland, Indien och Kina.

ST-Microelectronics tar hand om cirka 950 anställda, främst i Frankrike och Italien.

ST-Ericsson ska försöka att avyttra en verksamhet kring förbindning som sysselsätter 200 personer men ungefär 1600 kommer att förlora jobbet. Av dessa återfinns mellan 400 och 600 i Sverige.

Carlo Ferro har utsett till ny vd för ST-Ericsson efter Didier Lamouche som slutar den sista mars.  Carlo Ferro är idag ansvarig för den dagliga verksamheten på ST-Ericsson.

Ericsson har tidigare reserverat 3,3 miljarder kronor som ska täcka kostnaderna för förändringen.

Rf-modemen som Ericsson tar hand om klarar många standarder inklusive GSM/GPRS/EDGE, TD-SCDMA, HSPA+, LTE (TDD/FDD), LTE-Advanced med så kallad carrier aggregation.

Spekulationerna om att ST-Ericsson skulle delas upp mellan ägarna tog fart förra veckan. Nyhetsbyrån Bloomberg hade då tre källor till uppgifterna om att de båda moderbolagen skulle ta tillbaka sina delar.

Bakgrund ST-Ericsson

ST-Ericsson såg dagens ljus den 10 februari 2009. Företaget bildades genom en sammanslagning av Ericsson Mobile Platforms AB och ST-Microelectronics dotterbolag ST-NXP Wireless. Huvudkontoret hamnade i Geneve.

Ericsson Mobile Platforms i Lund var en enhet i Ericsson Mobile Communications och blev eget bolag 2001 när Ericsson gick in i ett samarbete med Sony och bildade mobiltelelefonföretaget Sony Ericsson.

ST-NXP Wireless i sin tur bildades 2008 genom ett joint venture mellan ST-Microelectronics och Philipsbolaget NXP Semiconductors. Inriktningen var att utveckla halvledare för trådlös kommunikation.

Summan av detta blev ST-Ericsson, som utvecklar halvledare och kompletta plattforma r till mobiltelefoner.

Vid bildandet hade ST-Ericsson cirka 8 000 anställda, varav drygt 3 000 från Ericsson Mobile Platforms.

ST-Ericsson har haft både Nokia, Samsung, Sony Ericsson, numera Sony Mobile), LG och Sharp som kunder. Men när både Nokia och Sony Ericsson tappade marknad drabbades ST-Ericsson också hårt.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)