Ericsson och ST-Microelectronics delar på ST-Ericsson
Efter fyra år och en förlust på över 20 miljarder kronor tar nu Ericsson och ST-Microelectronics tillbaka de delar företagen lade in i plattformsbolaget ST-Ericsson. Det står klart sedan försöket att hitta en köpare till den förlusttyngda verksamheten misslyckats. 400 till 600 personer i Sverige förlorar jobbet.Ericsson tar hand om modemutvecklingen medan ST-Microelectronics tar hand om övriga produkter inklusive enheterna för kapsling och test. Viss verksamhet kommer att avvecklas.
– Ericsson anser att modemen har ett strategiskt värde för mobilbranschen, säger Ericssons vd Hans Vestberg i en kommentar till beslutet.
Läs mer om produktuppdelningen här: (Länk)
Förändringarna ska vara klara under tredje kvartalet i år och innebär att Ericsson tar hand om cirka 1800 anställda och konsulter. De flesta finns i Lund, Tyskland, Indien och Kina.
ST-Microelectronics tar hand om cirka 950 anställda, främst i Frankrike och Italien.
ST-Ericsson ska försöka att avyttra en verksamhet kring förbindning som sysselsätter 200 personer men ungefär 1600 kommer att förlora jobbet. Av dessa återfinns mellan 400 och 600 i Sverige.
Carlo Ferro har utsett till ny vd för ST-Ericsson efter Didier Lamouche som slutar den sista mars. Carlo Ferro är idag ansvarig för den dagliga verksamheten på ST-Ericsson.
Ericsson har tidigare reserverat 3,3 miljarder kronor som ska täcka kostnaderna för förändringen.
Rf-modemen som Ericsson tar hand om klarar många standarder inklusive GSM/GPRS/EDGE, TD-SCDMA, HSPA+, LTE (TDD/FDD), LTE-Advanced med så kallad carrier aggregation.
Spekulationerna om att ST-Ericsson skulle delas upp mellan ägarna tog fart förra veckan. Nyhetsbyrån Bloomberg hade då tre källor till uppgifterna om att de båda moderbolagen skulle ta tillbaka sina delar.
Bakgrund ST-Ericsson
ST-Ericsson såg dagens ljus den 10 februari 2009. Företaget bildades genom en sammanslagning av Ericsson Mobile Platforms AB och ST-Microelectronics dotterbolag ST-NXP Wireless. Huvudkontoret hamnade i Geneve.
Ericsson Mobile Platforms i Lund var en enhet i Ericsson Mobile Communications och blev eget bolag 2001 när Ericsson gick in i ett samarbete med Sony och bildade mobiltelelefonföretaget Sony Ericsson.
ST-NXP Wireless i sin tur bildades 2008 genom ett joint venture mellan ST-Microelectronics och Philipsbolaget NXP Semiconductors. Inriktningen var att utveckla halvledare för trådlös kommunikation.
Summan av detta blev ST-Ericsson, som utvecklar halvledare och kompletta plattforma r till mobiltelefoner.
Vid bildandet hade ST-Ericsson cirka 8 000 anställda, varav drygt 3 000 från Ericsson Mobile Platforms.
ST-Ericsson har haft både Nokia, Samsung, Sony Ericsson, numera Sony Mobile), LG och Sharp som kunder. Men när både Nokia och Sony Ericsson tappade marknad drabbades ST-Ericsson också hårt.