JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Sverige toppar EU:s innovationslista
Sverige ligger etta på EU:s innovationslista tätt följt av Tyskland, Danmark och Finland. I botten återfinns Polen, Lettland, Rumänien och Bulgarien. Det visar EU-kommissionens färska rankinglista.
– Årets resultat visar att den ekonomiska krisen har inverkat negativt på innovationen i vissa delar av Europa. Investeringar i innovation är en förutsättning för att vi ska behålla vår konkurrenskraft på världsmarknaden och få fart på tillväxten i Europa. Vi måste uppmuntra entreprenörskap, eftersom små och medelstora företag är en viktig drivkraft för innovation, säger Antonio Tajani, EU:s näringslivskommissionär i ett pressmeddelande.

Rangordningen  är relativt stabil med Sverige i topp, följt av Tyskland, Danmark och Finland. Estland, Litauen och Lettland är de länder som har förbättrat sig mest sedan förra året.

Gemensamt för de mest innovativa länderna i EU är bland annat en central roll för innovationssatsningar i företagen och investeringar i den högre utbildningen. Näringslivet hos alla innovationsledarna satsar stora resurser på forskning och utveckling och på patentansökningar. De har också en välutvecklad högre utbildning och starka kopplingar mellan näringsliv och forskning.

– Innovation bör nu stå högt upp på alla medlemsländers politiska dagordningar. Enligt vår senaste rapport om läget i innovationsunionen, som också publiceras i dag, har vi gjort framsteg under 2012 i viktiga frågor som EU-patentet och nya regler för riskkapitalfonder. Men vi måste göra mer för att undvika en innovationsklyfta i Europa, säger Máire Geoghegan-Quinn, EU-kommissionär för forskning, innovation och vetenskap.

Rapporten finns här (länk).
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)