JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
Amerikanska myndigheter tar nu i med hårdhandskarna för att få stopp på den illegala handeln med elektronikskrot. Ägaren till ett återvinningsföretag har dömts till 30 månaders fängelse för att illegalt ha exporterat skärmar innehållande katodstrålerör från USA till länder i Mellanöstern och Asien, rapporterar The National Law Review.
Discount Computers, DCI, sysslar med återvinning av elektronik. Företaget köper in och behandlar allt från datorer till konsumentelektronik. Apparaterna plockas isär och fungerade delar säljs på andrahandsmarknaden medan resten skrotas. Dock är det dyrt att ta hand om katostrålerören från gamla tv-apparater och datorskärmar på ett miljövänligt sätt. Många amerikanska återvinnare lagrar helt enkelt dessa i väntan på bättre återvinningsmetoder.

Att använda glaset som fyllningsmassa riskerar att leda till miljökatastrofer eftersom skärmarna innehåller små mängder giftiga ämnen, däribland bly. Även processer där metallerna återvinns är hälsovådliga, särskilt när det sker i tredje välden med enkla processer.

Egypten har därför infört en lag som förbjuder import av datorer som är äldre än fem år. DCI kringgick lagen genom att sätta nya etiketter med ändrade tillverkningsår på skärmarna. Totalt handlar det om skärmar för 2,1 miljoner dollar eller 300 sändningar med över 100 000 skärmar och tv-apparater.

Ägaren av DCI har erkänt sig skyldig och dömdes 22 mars för brott mot bland annat amerikansk miljölagstiftning till 30 månaders fängelse och 10 000 dollar i böter. Dessutom dömdes företaget till två miljoner dollar i böter plus 10 839 dollar i restitution, skriver The National Law Review.
MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)