JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. VM i Internet of Things avgjort

VM i Internet of Things avgjort

Det blev ett litet amerikanskt konsultföretag i Boston som avgick med segern i det som kallas världsmästerskapen i Internet of Things. Med på ett hörn finns svensken Adam Dunkels och hans strömsnåla operativsystem Contiki.
Det blev två amerikanska och ett spanskt lag som gick till final i IPSO Challenge 2013 med sina smarta prylar som kommunicerar över internet.

Bostonföretaget Redwire Consulting vann med sin Contikibaserade "strömmätare" Redwire Energy Harvesting Wireless Internet Current Transformer.

Det är en liten sensor som fästs på strömkabeln och som mäter hur mycket el som förbrukas. Informationen skickas trådlöst till en molnserver hos Lowpan.com och kan sedan läsas från vilken internetuppkoppling som helst.

Enligt Redwire har man redan en kund för den produkten, en kund som före årets slut ska montera in 1 500 strömmätare i hundra av sina fastigheter.

Adam Dunkels, grundare av företaget Thingsquare och konstruktören bakom det kompakta operativsystemet Contiki, noterar i sin blogg att Redwires IoT-konstruktion inte behöver några batterier eftersom sensor är helt självförsörjande på el.

Han noterar också att Redwire inte var den enda av finalisterna och semifinalisterna som använder sig av Contiki och Contikis IPv6-stack. (Länk till bloggen)

Tvåa i tävlingen blev Colorado Micro Devices med en liten molnbaserad dörrstängningsdetektor.

Trea blev ett spanskt lag från universitetet i Murcia, med en IoT-lösning för kontroll av lysdiodbaserad gaturbelysning.

Bland de sex semifinalisterna finns ett finländskt lag från universitetet i Tammerfors och dess FAST Laboratory.

Deras tävlingsbidrag - FAST Solutions for Smart Factories - är inriktat på industriverksamhet och "smarta fabriker" med IoT-övervakning. (Länk)

Se alla nio förslagen här.

Läs vad Elektroniktidningen tidigare skrev om IPSO Challenge. (Länk)

Läs också om när Elektroniktidningen grep in och hjälpte IPSO med servrarna. (Länk)
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)