JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Hemkört med helikopter

Hemkört med helikopter

– Det ser ut som science fiction men det är på riktigt, skriver e-handelsföretaget Amazon om sitt hemleveransprojekt Prime Air där paketen levereras med en liten gps-styrd,  fyrpropellig helikopter. Nonsens, säger kritikerna.
Det är utvecklarna på Amazons ”next generation R&D lab”, som tagit fram en prototyp till den obemannade leveranshelikoptern som ska kunna leverera ett paket inom 30 minuter från beställningen – om kunden bor tillräckligt nära något av Amazons lager.

Amazongrundare Jeff Bezos släppte nyheten i helgen under en intervju i tv-programmet ”60 Minutes”.

Men Prime Air-projektet är inte klart för kommersiell lansering. Dels måste tekniken utvecklas vidare, dels krävs det väsentliga ändringar i lagar och förordningar för att få flyga obemannade flygfarkoster utanför synhåll.

I de flesta länder är det bara militären som får flyga obemannat ”out of sight”.

Amazon har tagit fram en 80 sekunder lång videofilm som visar hur det kommer att gå till. (Länk till videon här)

Kunden lägger sin beställning, varan packas i en gul plastlåda och läggs på transportbandet. Där står en Prime Air-helikopter redo, greppar plastlådan, flyger iväg till beställarens adress och släpper paketet på tomten.

Amazon hoppas att det ska bli verklighet om två år.

Men kritiska kommentarer, bland annat i tidningen Wired, säger att det bara handlar om en reklamgimmick från Jeff Bezos sida och att tv-kanalen CBS köpte reklamtricket rakt av utan att kolla.

- Hemleverans med drönare är dyrt och stämmer varken med Amazons företagsprofil som lågkostnadsbolag eller med Amazons logistikmodell som går ut på att ha en sofistikerad kedja av distributionshubbar, från Amazons lager till distributörsfirmornas regionala lager och vidare ut med budbil till kunden, skriver Wired. (Länk)

Wiredreportern tar fram en mängd räkneexempel på hur dödfödd idén om drönardistribution är och konstaterar att 60 Minutes-redaktionen gick på en riktig blåsning.

I går var det nämligen Cyber Monday i USA, det vill säga en dag då folk uppmanas att handla över internet.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)