Alfalfa och tallkåda i återvinningsbart litiumbatteri
Dagens litiumbatterier är visserligen effektiva men tillverkas med sällsynta material och är svåra att återvinna. Genom att blanda in organiskt material från alfalfa och tallkåda kombinerat med en smart återvinningsstrategi har forskare i Uppsala tagit fram ett miljövänligt alternativ. Resultaten presenteras inom kort i den vetenskapliga tidskriften ChemSusChem.I forskargruppen vid Ångströmlaboratoriet ingår även professor Kristina Edström, som leder batteriforskningen vid Uppsala universitet, och forskaren Stéven Renault.
Litiumjonbatterier har länge använts i bland annat mobiltelefoner men är också en het kandidat till framtidens elbilar och för energilagring i elnätet på grund av sitt höga energiinnehåll. Det finns dock flera problem, bland annat är de kommersiellt brytbara litiumresurserna begränsade och det är mycket svårt att återvinna litium ur de oorganiska material som används i dagens batterier. Dessutom innehåller litiumbatterierna andra och än mer sällsynta material som är svåra att ersätta och som kräver hög energiåtgång och giftiga kemikalier vid återvinningen.
Uppsalaforskarnas alternativ innehåller biomaterial från alfalfa och tallkåda plus att de kan återvinnas med låg energiåtgång och ofarliga kemikalier som etanol och vatten. De nya batterierna ska ha motsvarande energiinnehåll som i dagens litiumjonbatterier, hävdar forskarna.
Forskarna har också visar att det litium som extraherades från ett uttjänt batteri kunde användas i ett nytt batteri, där endast mer biomaterial behövde adderas. Batteriet kunde sedan leverera hela 99 procent av energimängden från det första.